Sunday, November 27

kenapa kita seringkali merindu kehilangan?

27/11/2011-ahad-malaysia-23:03 p.m:

"kadang2 yang indah itu tak mampu dimiliki namun cukup sepintas lalu ia dihargai"

salam, blogger... xterlambat aki ucapkan selamat tahun baru kepada semua umat islam.. mean esok di malaysia akan cuti! yes cuti, but saya ni cuti ketak sama je.. well hari2 sentiasa cuti.. but  mula busy dah sekarang.. report.. proposal.. test... projek.. but itu lah "student life" colorful kan..

malam ni aki baru je setel menyelesaikan tugasan on ANALYSIS ANOVA... pening pala... mau baca tesis pon jd xde mood.. apa lg.. on lapi n youtube... ada satu video... aki tengok// aki pernah tengok cd ni b4 ni... "iklan lama yan sangat menyentuh jiwa.. (http://www.youtube.com/watch?v=AslZz0ZJE2U&NR=1) video pasal seorang ibu dan 2 org anaknya... ibu tunggal.. berusaha membesarkan 2 orang anaknya.. hingga berjaya... alhamdunillh... seorang photographer.. sorang doctor.. but kebusy an anak2 dia buat si ibu terabai... at the end... si ibu pergi tanpa sempat bertemu anak2nya.. 

pretty sad story line.. (serius tangkap leleh la..., aki cair la jugak!) cerita mcm ni pelbagai versi kita pernah dengar.. aki terfikir diri aki sendiri.. mama aki si ibu tunggal.. membesarkan enam orang anak... si ayah?? entah di mana~~~~~~~~ alhamdunillh... aki dan 2 adik2 aki dah boleh mencari rezeki kami.. mama? masih di dapor dengan pisau besarnya... menyediakan makanan buat pejuang2 negara... hingga kini...

apa yang aki nak kata, ada perkara yang indah, cantik, harta, pangkat.. xmampu kita miliki semuanya dalam satu masa, but memadai menghargai setiap yang ada walaupun sepintas lalu. kawan aki ada berkata ada org berkata kat dia yang aki---> " a person the most n full with spirit" wow!!! full with spirit??? baru aki tahu... but serius, aki lebih suka hidup dengan "spirit" (bukan spirit of coin) daripada hidup dengan "hope".

aki ada prinsip yang aki pegang setiap kali aki "terjatuh", permulaan hidup aki bukan dengan sesuatu yang indah, untuk memiliki keindahan sekarang aki kena sentiasa bangun dan berlari, bak kata arwah atok aki "setiap kali kamu ada masalah, jangan putus asa.. ingat siapa nama kamu... kami bagi nama kamu bukan sekadar nama, ia ada makna. kerana makna itu kamu mesti terus melangkah" well... betul... makna nama aki... "jalan yang penuh dengan cahaya" 

aki selalu pesan ngan sesapa ngan y suka bercerita masalah depa sama aki.. aki kurang percaya pada harapan. sebab harapan boleh jadi benar, boleh jadi palsu. pengalaman dan pemerhatian sentiasa menjadi batu pengukur... but aki amat percaya pada SEMANGAT... hanya satu... xde benar.. xde palsu.. 

paling simple.. harapan macam awan gelap nun kat atas langit, belum tentu awan yang gelap akan menurunkan hujan, mungkin hanya mendung di hari siang. But semangat just like, nyalaan api yang kecil... walaupun kecil ia mampu membakar sebuah rumah!

well.............. tu je lah, yang aki nak cerite.. u can say i'm not fair to judge between 2 variable here... but aki menghakiminya kerana peristiwa lalu.. mungkin ia salah... mungkin ia benar.. but seriously.....


hope can be fake.. but not spirit. 

No comments:

Post a Comment