Friday, September 21

shu2.... aku mahu tido....

21/9/12- ktdi-serdang-malaysia-9:16p.m

salam..................... senyi sepi... lama dah aki xke udara bernafas di alam maya.. betul juga kata seorang sahabat, ada ketika kita sibuk dengan kehidupan kita lupa apa yang pernah kita usahaka. aki seakan2 sibuk sejak kebelakangan ni dengan kerja yang sementara... walaupun sementara namun ia adalah satu tanggungjawab. aki pernah berkata2 dahulu... kenapa aki buat blog, sebab aki nk bercerita... nak meluahkan apa y aki rase dan fikir.. kadang2 ada saat yang kita sedar... kita xpunya sape2 untuk berbicara... ada masa kita xmahukan option.. sebaliknya kita mahukan keputusan... kadang2 aki suka kesendirian.. aki bebas berfikir.. xperlu nk memikirkan sape2... walaupon ape yang berlaku hanya aki yang tahu... aki kadang2 hilang kepercayaan istilah perkongsian...

mungkin kerana aki berjumpa orang yang salah, kata2 mereka... orang yang mampu menjadi tempat kita bersandar, kadang2 rapuh jua isi dalamnya.. aki tersenyum sendiri... menulis blog di hadapan cermin tingkap hitam... terpantul wajah sendiri di hadapan sebuah laptop.. tersenyum sendiri... "aku rase aku cukup kuat untuk melangkah, yang getir ak dah lalui.. tapi kegetiran tu xhenti2 melawat aku... semampu mana aku mampu menjadi kuat?" aki tersenyum sendiri.. persoalan mereka.. "ei bila ko nak abis belajar ni? xnak kawen ke?" soalan y aki tak tahu jawab, aki mencari orang benar2 mahu menjaga dan membimbing aki... tapi masih samar.. tak ketahuan arahnya... petunjuk pon aki xnampak... give up... boleh la jugak.. bila sibuk xmemikirlah ke situ..

family... ramai berkata family first.. betul... masalah family jugak akan menjadi keutamaan... masalah family aki rumit... ingatkan masa kecik2 dulu... huru hara nya hidup... tekad nak belajar betul.. dgn harapan akan dapat pergi jauh.. dapat bina yang lebih bermakna... yup... kini dalam genggaman... tapi... muncul cebisan cerita lama.. cerita orang zaman lalu.. yang menyempitkan jalan orang zaman sekarang... bukan mudah menjadi ketua... tapi lebih susah kalau xmempunyai ketua..

sana sini orang berkata... harta xbawak ke kubur.. habis tu apa yang d perebutkan? sanggup hilang saudara kerana harta? cerita dendam orang lama... apa kaitan dengan aki? kerana apa yang aki miliki? dasar manusia yang sentiasa dahaga dengan nikmat dunia... hilang pertimbangan.. yang dahulu sabar.. di tiup2 syaitan sampai hilang pertimbangan.. mangsa? kami orang zaman sekarangg.... mung korang xpaham ape yang aki kata... xpe.. aki xminta untuk di fahami.. aki hanya mahu berkata2... aki rase sangat lost... xtahu sape mahu berbicara.. sape yang mampu meredakan fikiran aki.. mama? aki xmahu mama beban... lama dah die berbeban...

xde yang faham... adakah aki xyakin yang mereka mampu faham? aki hilang keyakinan pada mereka.. mungkin pada anda jua... bukan dosa anda atau mereka.. mungkin kerana die buat aki susut nilai kepercayaan. sungguh aki katakan aki letih, letih mencari jalan keluar dari satu lorong gelap ke satu lorong gelap... sayup2 seakan2 ada cahaya... namun hanya satu lorong yang aki jumpa.. bukan dataran hijau yang mampu aki berlabuh..

kata mereka,,, "pulang padanya.. pemilik jiwe2... kerana DIA lebih memahamimu..." aki diam.... ambilah jiwe aku... aku benar2... termanggu... hilang dalam keramaian. bisu dalam kebisingan manusia,. hilang pandangan ketika mata terbuka... adakah ubat yang selalu ak pilih, sentiasa jadi jalan penyelesai? tido... dengan harapan esok akan lupa apa erti semalam.

bukan senang nak menjadi matahari dalam kehidupan manusia.. kadang2 kita mampu menjadi bulan menerangi ketika di waktu malam... namun bulan kadang2 sering sendiri tengelam dalam pekat malam.. sendiri tanpa bintang2 di sisi,... itulah aku... berusaha menjadi bulan... namun tengelam timbul dalam pekat malam...

ini cerita diri aku... aku letih... selayaknya sape harus aku sandarkan erti kepercayaan? si apa yang mampu menjadi bulan yang setia menanti bintang di malam hari? maaf sekiranya anda kebosanan.. aki cuma bercerita... cerita masalah yang samar akan titik penutupnya..

-aku-hanya-mahu-menjadi-bulan-di-malam-hari-