Friday, July 29

satu permulaan di bulan ramadhan...

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua
*********** bulan yang sentiasa dinanti oleh umat islam, begitu jua aku. Bulan yang penuh ketenangan, aku menanti dengan sabar. Aku ingin lalui dengan penuh penghargaan. Moga ia memberi aku satu pengertian yang abadi disamping redaMU ALLAH..... Moga ENGKAU terima diriku, ibadahku, serta pelihara hatiku dari segala kesedihan, kedukaan, godaan, serta kealpaan. Pada saat ini, aku izinkan semua yang bukan milik aku, untuk pergi.... Moga yang sepatutnya memilikinya akan dapat memilikinya... Disaat ini jua, izinku, meletakkan harapan yang baru pada bulan yang mulia ini. Agar harapan itu, mampu memberiku kekuatan yang baru dan meluputkan yang lalu dari hati dan fikiran.... Moga aku menemui sesuatu yang bernilai yang benar2 ditakdirkan milik aku.....  amin. 

sekadar hiasan atau untuk memiliki?

pagi2,,, jalan2 dalam youtube,,, tup2 terjumpa satu video ni...


 teringat kisah lalu,,, seorang manusia,,, kisah yang sama,,, cuma berlainan jiwa,,, tersentuh sedikit hati ini,,, terasa denyutan kesakitan lalu,,, aki share video tu di teratak.. semoga ia menjadi satu memory dalam perjalanan aki,,, jua menjadi pedoman setiap yang singgah bahawa jangan lah sesekali kau mengusik hati manusia lain sekiranya bukan untuk kau miliki. kerana hati mereka milik yang BERKUASA... Ia hanya pinjaman kepada pemilik jiwa. Sekali kau cuba menyentuhnya samalah seperti kau membuat satu percubaan untuk membuat satu pinjaman drNYA. Andai pinjaman yang ingin kau lakukan hanya untuk satu perhiasan dalam satu persinggahan dalam hidupmu, usahlah kau buat begitu. Jiwa yang ingin kau pinjam bukan milikmu, ia milik orang lain. Jiwa yang tenang untuk jiwa yang sabar. Bukan untuk satu permainan dalam satu perjalanan hidup. Persiapkan dirimu sebelum kau berani menjemput mana2 jiwa yang dimilikiNYA. kerna pabila kau mula menjemputnya, ia akan berdoa untukmu dan DIA juak akan berdoa untuk kalian. Sayang sekiranya ia hanya dipinjam untuk dijadikan hiasan, sedangkan ia dijadikan untuk satu perisai dan pelengkap kepada sebuah taman. Ini hanya satu peringatan kepada yang sudi singgah membaca:

" hiasan yang paling mahal dalam kehidupan ini adalah yang hanya boleh dipinjam untuk seketika namun kita mampu merasakan seolah2 kita memiliki untuk selamanya tanpa perlu dikongsi, walau pada hakikatnya ia hanyalah semata satu pinjaman dan ia tetap milik yang BERKUASA."