Monday, February 17

Tetap Menantimu

Batam, indonesia, 15 febuari 2014, 15:40 p.m indonesia

Salam semua,,, lama aku hilang... kejap timbul kejap tengelam... sekarang aku di indonesia.. ade urusan rasmi di sini... well batam merupakan sebahagian daripada tanah indonesia, namun budaya di sini sudah banyak bercampur dengan budaya di malaysia... dan aku lebih senang dengan di situ berbanding tanah utama indonesia... hurm.... di sini tarikan pada barangan mereka yang agak murah.... banyak mall di setiap genap kawasan...aku bukan kaki shopping... so xdelah menepati citarasa aku ke sini... aku ke mari dengan sekumpulan penyelidik... salah seorang dari kami membentangkan kajiannya ke persidangan antara bangsa... kami cuma berjalan2 saja di sini... aku sendiri tak tahu dari mana aku harus mulakan... namun ada perasaan ingin tahu yang membuak2 dalam benakku membuatkan aku mengatur langkah untuk mencari jawapan. kekusutan di benak dan minda salah seorang penyelidik yang hadir bersamaku. dia lelaki. dari suatu masa aku memerhatikan tingkahnya... dia tersenyum, gembira... ketawa... namun pada pandanganku ada kekosongan di situ, ada pedih yang cuba di simpan ada beban yang di pikul. 

Dan yang membuat aku ingin bertanya akan tingkahnya yang agak boleh aku katakan manja. mungkin, aku suka mengusik dan aku juga sering di lebalkan sebagai bodyguard atau easy go person... mungkin pada mereka perwatakan aku seperti kaum adam. Namun aku tetap seorang wanita. Aku biarkan tingkah dan percakapannya, sampai satu masa... gurauku menjadikan dia leka. 

Dan akhirnya, aku bertanya... "kamu tak o.k kan?" dia hanya tersenyum... " knp kata mcm itu?"
"saya perhatikan dr awal, ada something missing there?" dia tersenyum... "mesti ada sapa2 bg tau ni kan?" dia mulai segan... dan setiap kali aku menyakat dia... dia akan kemerahan.... lantas aku bertanya terus "dia xada contact?" dia diam... rautnya berubah "tak. sejak dia pergi tiada kabar berita. walaupun ada di kirimkan berita melalui email, namun tidak berjawap. di pergi juga tak memberitahu apa2 padaku" aku diam... aku busy body ke? tak kot. aku tak mengorek cerita. dia terus berbicara "saya tahu saya ada buat silap, tapi itu bukan satu kesalahan... saya pasti itu bukan kesalahan. walaupun dia pergi begitu, dan berharap saya berubah. saya tak akan berubah sedikit pun, saya adalah saya. dan saya akan tunggu dia sehingga ada mengikat dia. bila dia balik saya nk jumpa dia, ada perkara yang saya perlu katakan." aku diam... aku renung mukanya... jauh anak matanya aku perhatikan... dia tersenyum kelat... aku merasakan apa yang dia katakan... bukan mainan... benar itu hatinya.. dia melarikan anak matanya.... walaupun cuba gagah membalas renunganku... seteguk teh limau di minumnya... "saya jaga dia sebaik mungkin, saya cuba ada setiap kali dia lemah, saya tak boleh tengok dia sedih atau menangis. saya tak mampu tengok, saya tahu kisah dia dahulu"............ aku diam dan biarkan dia berbicara... dia keluarkan telifon bimbitnya,,, "ni lagu yang saya simpan untuk dia... lagu kegemaran dia... saya nk bg lagu ni kat dia nanti" aku diam memerhati list lagu itu... "hati saya kuat untuk dia, dan tak akan berubah. nama dia ada dalam setiap doa saya, tak pernah terlupa selepas solat 5 kali solat saya akan ada nama dia dalam doa saya"... nadanya rendah... aku diam... tak tahu nak berkata apa... " dia selalu berhubung dengan awak ke?" aku tersenyum... "kadang2... kan saya penghubung antara dia dan malaysia" hurm,,,, "beberapa bulan nanti dia akan balik... " tiba2... chip datang ajak berangkat pulang... seraya dia bangun meninggalkan bangkunya..."saya masih boleh buat kerja walaupun dia tak ada di sini, tapi sebahagian dari diri saya hilang dan itu sangat menyakitkan". aku hanya mampu diam.. dan bisu.... kesian? mungkin aku kesian. aku cuma kagum di sini.... kagum akan ke sanggupan menyayangi dan menungggu... dan dia berpaling, "saya percaya ia mungkin satu kesilapan, tapi ia bukan satu kesalahan. dan itu pasti"........................


Boleh jadi jatuh cinta itu satu kesilapan, namun benar ia bukan satu kesalahan. Aku tak mampu mengaminkan doanya. Kerna kau tahu apa yang bermain di benak si dia. Namun aku mampu berdoa agar mereka menjumpai jalan yang terbaik dalam hal ini. namun yang buat aku kagum, perasaan itu. perasaan yang di inginkan oleh seorang wanita. perasaan itu juga yang aku mahukan. aku kagum disitu. dan persoalan yang sama bermain dalam fikiran aku. Adakah aku membawa kesan pada hati dan pemikiran DIA? adakah perasaan yang aku seperti pernah ada, hanya satu kesilapan? dan adakah itu juga satu kesalahan? dan adakah aku juga menantinya? menanti tanpa memberitahu yang kita sedang menanti? hurm,,, andai awak membaca, tolong berikan jawapan. aku tak mampu memberitahu perasaan aku di saat kau ada jauh di sana. ayuh tidur dulu... esok mulakan hidup untuk yang mendatang.

 

Aku menyedari telah jatuh cinta
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
Terasa bahagia ku mencintaimu
Walaupun kau belum mencintaiku
Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cinta yang terakhir

Semakin ku bisa untuk menyayangi
Semakin ku bisa untuk mengerti
Dari semua hidupmu yang ku mimpikan
Kan ku hapus semua menjadi indah
Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cintamu

Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku kan tetap menantimu

 -Aku tetap menantimu-

No comments:

Post a Comment