Sunday, July 3

Perihal time wanita jatuh hati dengan seorang lelaki!


Perkara yang selalunya terjadi, time wanita jatuh hati dengan seorang lelaki;


v  Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

v  Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

v  Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

v  Sekiranya seorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

v  Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!

v  Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

v  Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.

v  Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

v  Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

v  Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

v  Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

v  Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

v  Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

v  Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

v  Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

v  Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

v  Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

v  Selepas seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

v  Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati seorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

v  Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

v  Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

v  Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

v  Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

v  Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

v  Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

v  Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

v  Senjata wanita adalah airmata!!

v  Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

v  Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

v  Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Kejadian wanita memang unik. Jika Adam dijadikan daripada inti pati tanah tetapi Hawa tidak dijadikan dari tanah. Ia dijadikan daripada sebahagian dari anggota tubuh Adam iaitu tulang rusuk Nabi Adam. Mereka dikahwinkan walaupun dari asal-usul kejadian yang berbeza. Ini suatu kejadian manusia yang sangat pelik kan.

Akal manusia mungkin menganggap alangkah baiknya jika kedua-dua Adam dan Hawa dari kejadian yang sama iaitu tanah. Jika mereka sejenis barulah padan jika dijodohkan. Begitulah hujah akal manusia. Dalam Islam, ia sebenarnya terkandung satu hikmah yang besar bagi menerangkan tentang peranan wanita itu sendiri.

Cuba fikirkan, kalau Allah jadikan Adam dan Hawa daripada tanah, semesti tanah itu sendiri berlainan jenis. Walaupun tanah menjadi perhubungan di antara Adam dan Hawa, namun ikatan itu tidak kuat. Ia seolah-olah menyatukan kedua makhluk yang berlainan. Jika mereka dari kejadian yang sama kemudian dikahwinkan, mereka seperti sahabat biasa sahaja. Sahabat biasa bukan teman yang istimewa. Jika hendak berpisah memang mudah.

Itulah di antara sebab Allah tidak ciptakan Hawa dari tanah seperti Adam. Allah cipta Hawa dari diri Adam sendiri iaitu dari tulang rusuknya. Hakikatnya , rohaniah, perasaan dan fizikal mereka seolah-olah dari satu jasad yang sama. Di sinilah perkongsian suami isteri itu bermula. Di sinilah istilah keserasian, saling memahami dan perasaan akan wujud.  

Barulah perkongsian suami isteri itu di anggap sebagai teman setia, sehidup, semati, seperjuangan dan yang paling baik bekerjasama. Moral of the story, to those yang masih tercari2.. terutamanya wanita, jangan sesekali kau berputus asa terhadap seorang lelaki. Mungkin ada seorang lelaki yang telah melukakan dirimu, namun terdapat seorang lelaki yang dijadikan khas untukmu. Kerna kau sendiri dijadikan daripada anggota badan lelaki tersebut. Kini, bersabarlah dirimu menunggu dirinya, insyallah dia akan datang menjemputmu suatu hari nanti sebelum ALLAH datang menjemputnya.

Doa melupakan orang yang kita sayang:

~Ya allah, seandainya kau telah takdirkan dia bukan untukku, bawalah dia jauh dari pandanganku. Luputkan dia dari ingatanku dan peliharalah aku daripada rasa kecewa... amin.~


*** Pesanan ditujukan khas buat seorang sahabat yang dalam kekecewaan.  
Ur story save with me, just remember!

FORGET THE OLD TREE, LET START PLANT NEW SEEDLING.

Pen off.

1 comment:

  1. Every day may not be good.. but there something good in every day.;; so keep smiling... to my friend a.k.a putri... if u read it,,, let the past be past... the future is standing with us now,,, waiting for u to pick up it! no pain no color no life,,, be strong gurlz!

    ReplyDelete