Monday, March 19

sekadar pembacaan...


aki tak tahu mana wujudnya cerita ni,,, aki dapat dr koleksi simpanan staf aki.. and i would like to share... just utk pembacaan... :)

Tunjukkan dimana Tuhan!


Ada seorang pemuda yang lama sekolah di  luar negeri,  kembali  ke tanah air. Sesampainya di rumah ia meminta kepada  orang  tuanya untuk mencari seorang guru agama,  kiyai atau sesiapa sahaja yang boleh menjawab 3 pertanyaannya.
Akhirnya orang tua pemuda itu mendapatkan  orang  tersebut,  seorang kiyai.

Pemuda: Anda siapa? Dan apakah bisa  menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?
Kiyai : Saya hamba Allah dan dengan  izin-Nya saya akan  menjawab pertanyaan anda.
Pemuda: Anda yakin? Sedangkan Profesor dan  ramai orang  yang  pintar tidak mampu menjawab pertanyaan  saya.
Kiyai : Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya.
Pemuda: Saya ada 3 pertanyaan:-

1. Kalau memang Tuhan itu ada, tunjukan  wujud Tuhan  kepada saya
2. Apakah yang dinamakan takdir
3. Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa  dimasukan ke neraka  yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat  syaitan. Sebab  mereka memiliki unsur yang sama. Apakah  Tuhan tidak  pernah  berfikir sejauh itu?

Tiba-tiba kyai tersebut menampar pipi  pemuda tadi dengan  eras.

Pemuda (sambil menahan sakit): Kenapa anda  marah kepada  saya?
Kiyai : Saya tidak marah...Tamparan itu  adalah jawaban  saya  atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.
Pemuda: Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.
Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda: Tentu saja saya merasakan sakit.
Kiyai : Jadi anda percaya bahwa sakit itu   ada?
Pemuda: Ya!
Kiyai : Tunjukan pada saya wujud sakit itu!
Kiyai : Itulah jawaban pertanyaan  pertama...kita semua  merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat Kiyai : Apakah tadi malam anda bermimpi  akan ditampar  oleh saya?
Pemuda: Tidak.
Kiyai : Apakah pernah terfikir oleh anda  akan menerima  sebuah  tamparan dari saya hari ini?
Pemuda: Tidak.
Kiyai : Itulah yang dinamakan takdir.
Kiyai : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk  menampar anda?
Pemuda: Kulit.
Kiyai : Terbuat dari apa pipi anda?
Pemuda: Kulit.
Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda: Sakit.
Kiyai : Walaupun syaitan dijadikan dari api  dan neraka  juga  terbuat dari api, jika Tuhan menghendaki maka  neraka akan  menjadi tempat yang menyakitkan untuk syaitan.


*************** pemuda itu terdiam... 


kita kadang2 ada ketika kita rase seolah2 putus asa dengan apa yang berlaku dalam kehidupan kita... kadang2 kita salahkan takdir yang tertulis menjadikan kita d lalauan ini... namun kita sedikit terlewat menyedari allah tak pernah memberi kita hanya kesenangan untuk satu perjalanan dalam kehidupan... but allah beri kita package lengkap... suka.. duka.. marah.. benci... bla..bla.. cuma kita tak tahu pabila masa package2 itu akan beroperasi... kadang2 kita sudah mendapat bisikan package mn yang bakal d gunakan.. namun manusia kan... sifat kita sentiasa menanti... apa y penting adalah diri dan hati kita sendiri... akal untuk memimpin hati... may allah bless all of u amin.. :)

Berhenti sejenak dan melihat..


salam... dunia selalu menyatakan wanita adalah perhiasan dunia... seindah2 perhiasan adalah wanita solehah.. itu betul.. namun.. ada y kita tak sedar.. akan hakikat yang tersirat di balik perkataan perhiasan itu.. Sayyidina Abu Bakar r.a. berkata: “Terdapat lapan perkara yang menjadi perhiasan kepada lapan perkara:

1. Menjaga perkara yang haram ialah perhiasan kepada fakir.

2. Syukur adalah perhiasan kepada nikmat.

3. Sabar adalah perhiasan kepada bala.

4. Tawaduk adalah perhiasan kepada kemuliaan.

5. Berlemah-lembut adalah perhiasan kepada ilmu.

6. Merendah diri adalah perhiasan bagi orang yang bercakap.

7. Meninggalkan riak (menunjuk-nunjuk) itu adalah perhiasan kepada kebaikan.

8. Khusyuk itu adalah perhiasan bagi sembahyang.
 perhiasan  bukan hanya sebuah perkataan yang hanya menunjuk kan ia ada untuk di lihat dan di nikmati... tetapi lebih mengerti sekiranya ia di fahami.. dan d amalkan.. dunia kita dari sudut mana sekali pon adalah sama pengisiannya dan kejadiannya.. yang menjadikan tanah ini berbeza adalah tangan yang mampu mengukir permukaan tanah dan isi di atas permukaannya agar membentuk corak yang menjadi perhiasan tanah itu.. 

cuba suatu masa.. lapangkan dada anda semua.. masa anda semua... duduk sejenak.. renung langit d kala malam atau d kala siang...

 di kala malam.. kita nampak ia gelap.. jauh kita merenung.. bintang berkelip.. makin kita merenung.. makin ia kelihatan terang...  bertaburan di sekalian sudut mata... d suatu sudut, cahaya rembulan seolah2 menegur kita.. menyatakan betapa tenangnya mereka bulan dan bintang di atas langit... tiada tangan yang mampu mencorak mereka.. kerana mereka sudah cukup indah.. malah ia mampu menyerikan isi yang ada d atas bumi... 

di kala siang... cuba sekejap.. xlama... duduk tenang.. lihat dada langit... langit y biru.. awan yang keputihan... dan si matahari yang berdiri jauh d sana... awan bergerak bebas... memayungi sekian bumi... mereka juga cukup indah... xmemerlukan apa2 tangan untuk mengubah dan mencorakkan mereka...

mereka antara perhiasan allah.. yang kita tangan2 d bumi tak mampu sentuh... subhanallah... indah kan... kalau kita mempunyai sejenak masa untuk menikmatinya.. dan berfikir mampukah tangan kita mencorakkan tanah dan tangan y lain untuk menjadi indah untuk kita mampu melihatnya walaupun untuk sejenak... fikirkan lah... aki dah melihat, anda?
mereka sudah melihat, anda?