Wednesday, July 6

Forest is For Us

Hutan adalah sebuah kawasan yang ditumbuhi dengan lebat oleh pepohonan dan tumbuhan lainnya. Kawasan-kawasan semacam ini terdapat di wilayah-wilayah yang luas di dunia dan berfungsi sebagai penampung karbon dioksida (carbon dioxide sink), habitat hewan, modulator arus hidrologika, serta pelestari tanah, dan merupakan salah satu aspek biosfer Bumi yang paling penting.

Hutan itu unik, apabila ia tidak disentuh. 
Mengalir air sungai tenang.Seindah ciptaan tuhan yang kita mungkin tak sedar.


Akar2 pokok yang dahulunya berpaksikan tanah.


Disebalik kebiruan air terjun.


Sampai bila keindahan alam ini akan berkekalan? Ramai manusia bertanya, kenapa aku melibatkan diri dalam perhutanan. Inilah antara sebab2nya, aku terpukau akan keagungan hutan. Seolah2 ia memanggil2 aku dan mereka untuk melindungi kehidupannya yang akan diancam oleh manusia seperti aku dan mereka juga mungkin kau.


Kami akan berdiri bersama alam semulajadi, menjadi sebahagian daripadanya. Bersama-sama mendengar keluhannya, walaupun suatu hari nanti keluahan itu tidak kedengaran lagi.  

" Forest is For us, the age of nature is past it has finally exhausted the patience of all sensitive minds by the loathsome monotony of its landscapes and skies"
 
Pen off.

Janji

 

Janji merupakan salah satu perkara biasa dalam kehidupan seorang insan. Manusia melafazkan sesuatu janji semudah menyebut a,b,c. Janji juga dilabelakan dengan beberapa frasa atau gelaran khusus seperti 'janji Melayu' dan sebagainya. Malangnya, kebanyakan manusia kerap mungkir janji sekerap ia berbicara. Mengapakah terjadinya fonemena ini ?

Aku pun tak tau kenapa payah sangat manusia nak mengotakan janji mereka, aku benci orang berjanji. Macam aku pernah tulis dulu kat blog ni, Trust=shit. Kita  berjanji untuk mendapatkan kepercayaan orang lain. Sayangnya bila kita telah mendapatkannya, kita persia-siakan. Aku sendiri pernah berjanji dengan orang, aku akan kotakan janji aku.kalau tak mampu nk kotakan bg tau siang2, tok sah nak berlagu sayang kat telinga orang lain. kalau kau tak mampu mengotakan kata kau, apa guna kau berjanji? Memberi kata2 palsu kepada orang yang lain. Kau tahu bagaimana rasa sakit hati, apabila ada manusia menipu kau? Pasti kau pernah alami punya. Semua rasa macam celaka! Kadang2 ia menyebabkan manusia putus harapan dan kepercayaan pada manusia yang lain. 

Ada janji yang punyai harga, ada janji hanya berpaksikan hati, ada juga janji hanya berpegang pada kata2.. perbezaan janji2 ini sangat banyak. Tapi disaat itu, satu janji telah dibuat. Tetapi kenapa seringkali ia dimungkiri? Adakah janji mempunyai jangka hayat? ada tarikh luput? yup.. janji yang berharga ada segala itu. Adakah janji yang biasa dibuat manusia mempunyai jangka hayat? Damn! janji hanya janji Mungkin janji2 hanya perlu kata2, senang xperlukan cost yang banyak hanya perlu hamburkan kata manis, mampu mengikat janji. Itulah sebuah janji, hanya satu tuturan manis yang menyakitkan jiwe manusia di suatu masa! 


" When people ask me, why so hard for me to trust others? I ASK THEM WHY IT'S SO HARD TO KEEP A PROMISE? n they SILENT"

Pen off.