Wednesday, July 6

Forest is For Us

Hutan adalah sebuah kawasan yang ditumbuhi dengan lebat oleh pepohonan dan tumbuhan lainnya. Kawasan-kawasan semacam ini terdapat di wilayah-wilayah yang luas di dunia dan berfungsi sebagai penampung karbon dioksida (carbon dioxide sink), habitat hewan, modulator arus hidrologika, serta pelestari tanah, dan merupakan salah satu aspek biosfer Bumi yang paling penting.

Hutan itu unik, apabila ia tidak disentuh. 
Mengalir air sungai tenang.Seindah ciptaan tuhan yang kita mungkin tak sedar.


Akar2 pokok yang dahulunya berpaksikan tanah.


Disebalik kebiruan air terjun.


Sampai bila keindahan alam ini akan berkekalan? Ramai manusia bertanya, kenapa aku melibatkan diri dalam perhutanan. Inilah antara sebab2nya, aku terpukau akan keagungan hutan. Seolah2 ia memanggil2 aku dan mereka untuk melindungi kehidupannya yang akan diancam oleh manusia seperti aku dan mereka juga mungkin kau.


Kami akan berdiri bersama alam semulajadi, menjadi sebahagian daripadanya. Bersama-sama mendengar keluhannya, walaupun suatu hari nanti keluahan itu tidak kedengaran lagi.  

" Forest is For us, the age of nature is past it has finally exhausted the patience of all sensitive minds by the loathsome monotony of its landscapes and skies"
 
Pen off.

No comments:

Post a Comment