Tuesday, December 11

I will forget you

I will forget you. Starting today,
I don’t know you. I have never seen you.
We never even walked pass eachother.
I’m okay. I forgot everything. I’m happy with my busy life.
I’ve met a great person too.
Love is always like this. It fades away after some time.
Can’t even remember it, Oh.
When love goes away, another love comes again. It definitely will.
Even if it hurts now, it will hear a little later.
It will forget. I will too.
It’s not difficult. I will forget everything after today.
I’m just getting used to my changed life. Oh~ No.
Love is always like this. It fades away after some time.
Can’t even remember it. Yes~
When love goes away, another love comes again. It definitely will.
Even if it hurts now, it will hear a little later.
It will forget. I will too.
I will erase everything.
I definitely will.
When love goes away, another love comes again. It definitely will.
Even if tears fall now, I will smile a little later.
I will (now) forget you (now). Just like a wound heals…
I will. I will. I will forget you.


Friday, November 30

kisah aki 1

30-november-2012/malaysia/lab ekologi hutan/10:45 a.m

 Salam hadiran sekalian... jumaat telah mari... hehehehehe... mean esok sabtu... semua mesti punyalah menanti kedatangan mr sabtu ni... aki pon antara manusia yang tercampak jua kelembah ke hapian hari ini... chewah... mentang2 aku baru dapat gaji... sedih sungguh asalnye.. org awal2 bulan g dapat gaji kat sini.. aki nk katam dah bulan ni baru masyuk.. xpe la rezeki kan.. aki xde cerita menarik nk konsi..
 *******************************************************************************************************
Die dah tunang

member aki mai bilik last week, die baru je tunang lepas raye aji lepas.. baru2 ni die mai tempat aki.. transit sat b4 g ke tempat kursus dia... wah2 dulu tangan kosong.. lani ada cincin mas dah.. heheh...

kawan "nanti aku kawen ko wajib datang macam mane pon"
aki " bulan 4 kan... insyallah kenderaan berinjin ak ada dah time tu.. sampai nya.. hehehe"
kawan "walaupon aku rapat ngan org lain, tp ak xsabar nk tgk sape bakal suami ang tau"
aki "............. pulak, awat? jgn risau dah.. ak mesti ajak nye nanti.. kawe cr y berjenis nanti nok.. hehehhe"
kawan "yelah... ak tertanya2 sape yang dapat tambat hati ang.... sebut nama ang benda y masok dalam pala aku, ang sangat matang. mesti sape ada dengan ang rasa selamat"
aki "yedah... hampa semua selalu kata matang2... apa tah matang... mesti ak jaga orang y aku kenal ma.. kita mampu kan.. heeheh"
******************************************************************************************************

MATANG

minggu ni banyak jugak benda y memeningkan kepala aki, balik umah dok tanya bab keje ngan berumahtangga, kat kampus dok tanya projek sana sini, paper bile nk setel... marking xam paper la... program sana sinun.. ada suatu masa aki dok berdiscuss dengan geng la... 

aki "lectr kite umor dah lepas pangkat atok dah... tp anak kecik2 kan..."
geng "dah sibuk stdy, kawen lambat.. ang ingat bikin anak kejap je ka.."
 aki " hush............. tet......... yedah.... ak dok pikir gak ni.. lani umok dah berape.. hbs ngaji dah berape.. sat g ak sambung wat phd.. abis dah berape umok.. nk keje g.. dah la mama dok soh cr sorang dah.. udah... bertambah check list ak nye masalah..."
geng " tulah.... org abis stdy sibuk nk keje ngan kawen.. kita sibuk nk ngaji lg... keje pon kejap ade kejap mcm xde... acam ne tu...."
aki " erm,,, tulah... makin mengaji.. makin kuat gak ak ni pelupe... hish.. bukan senang nk cari sorang laki... dapat lak kita ni bukan jenis model kan... hahahhaha"
geng "tu lah... seruan xsampai g, bukan boleh wat main2 mende ni.."
aki " aku la ni senang je... benda ni akan jadi masalah nanti... nanti bile dah jadi masalah baru aku mau pikir.. ni bersusun masalah ak nk kena hadap dulu... pilih dulu mn y perlu dahulukan... tang tu... ak xmo mikir sangat.. org nk kate ape katalah... ak nk bine umah guna bahan mahal.. walaupon benda mahal ni belum terjamin 100% selamat nk duduk.. tp setidak2nya ia berkualiti.. dr benda y konform resiko tinggi kan"
geng "wah! tu die org undang2 dah mula berkata2... ayat la ni mendalam je..."
aki " mesti la beb... apa guna belajar tinggi2 xguna dalam hidup.... hahahha"

*******************************************************************************************************

"Xpe, saya ada" 

hari isnin... selalu di kaitkan dengan "monday blues" pasai ini hari semua org fell romantik ka? ini hari semua lembab bahasa kasarnyelah.... slow je, ape2 nk buat.... hadoi.... aki kalau isnin ni, hari yang aki rase romantik.. pasai pa... pasai ari ni rase diri sungguh berharga,, hahhah xde lah.. isnin lepas.... pagi sangat xde lah... Ring2....   

aki "sape pulak berbunyi pagi2 ni"
"ABAH" *** ni bukan abah aki y ori tau... it refer to bos la...
" halo salammualaikom,,,, ye doc"
abah "yat... yat kat mana?"
aki " ada dlm lab, knp doc...."
abah " erm,,,,, busy ke?"
aki "xbusy knp? doc kat bilik ke? jap sy dtg"
click............... aki mara mengadap la... lain macam je suare tu... apadah balak pg2 ni... aki selalu la jd spare part, sape lah kite bukan siapa2.. hahaha.... nok2.... 
aki "salam, erm doc knp?"
abah "yat dah g lab bwh?"
aki "xg lak ari ni knp?"
abah "ade keje nk kn buat ni... tp org tu ilang pulak.. adoi masalah la sy ni..."
aki " xpe2... keje ape? biar sy buat. xyah pening k.. SAYA KAN ADA..."

3 hari berturut2 duduk dlm bilik bos, bilik dah macam kapal karam, erm,,,, tulah sy... bile nk guna pandai cari... dah ada y lain campak2 je... paling tidak jeling je.. xpelah.... ada saudari berkata.. "ko boleh tahan kan keadaan macam ni" sayang punya pasal ma... bukan cinta a... sayang... janji aku habis ngaji... tp korang elak buat macam tu tau, bayangkan diri kite kn buat mcm tu.. xke sedih? 
*********************************************************************************************************

aki skip dulu cerita minggu ni... nanti aki sambung kalau ingat... nk cakap lg... tp lupe... ngantuk la pulak.. nanti sambung k.
    

Wednesday, November 7

Kerna sayang

7/11/2012-rabu-lab ekologi-selangor-malaysia (3:50 p.m)

salam blogger, lg 1 jam 10 minit nak pukul 5 petang, so kejap lagi orang opis akan balik keje. aki keje tapi kn balik pukul 8 malam, sebab aki seorang pelajar. dah lama aki xmenulis dairi terasa nak menulis dairi la pulak tapi dairi elektronik haahhaha buat report apa yang terjadi dalam sehari welll dunia aki off pada pukul 9 malam on light balik pukul 5.30 pagi macam tu lah kehidupan aki cerita ari ni aki terlupa buat satu task yang apak aki bagi adoi dah la die bad mood ari ni kena marah tapi marah kan tanda sayang oke fine marah kejap je pastu oke balik aki mintak izin keluar bilik tp kn stop " saya nak pastikan semua buat PHD tau, kalau tak saya xbagi graduate" opppppp...... niat hati memang la tapi erm macam mana pulak orang2 kat umah tu tu macam bg hint soh terus je xyah stop2 alamat lambat la aki kawin ni anak dara tua orang nak ke? mama kata anak dara tua orang tua suke, lau tua sihat ada ilmu ada kerjaya oke lah tp xnak la ambik hak orang mintak2 jauh la (ish2 macam mintak kawen ngan org tua pulak) erm,,,,,,,,,,, ari ni mata hari ada tapi awan tetap mendung macam jiwe die.

aki dah kata dulu, aki benci bila orang kata kesian kat aki. tapi aki kadang2 kata kesian kat orang lain, ini sebaris ayat yang aki nak sembang, "kerna sayang". apa yang korang akan tafsirkan pada sayang? ada ke orang buat kajian pasal sayang? apa yang menjadi pengukur sayang? ada unit ke? aki keluar conceptual pasal alat pengukur sayang... (mentang2 wat research) oke, back to point... macam y aki pernah kata, orang couple ukur sayang dengan perkahwinan, orang dah kawen ukur sayang dengan anak (bukan tahap pembikinan anak oke!) dan ini yang mempamerkan diri kita pada masyarakat. sayang tak perlu bersyarat, tak perlu berbayar, xperlu minta keizinan... it free for everyone.. tp ramai yang xreti nak jagakan... ayat kasar selalu dengar pasal free ni... "barang free ma,, pakai buang je..." 

adakah sayang pon barang pakai buang ke? erm,,,,," suke la orang tu... sayang2 la kat die,,, tup tersayang orang lain.... ah biarlah yang lama... ala dia sayang aku... xde hal la... "

oke.... kalau betul la orang tu sayang kita, kita boleh buat suke2 hati kite je ke? ini bukan hanya pada konsep orang bercinta je k! ni aki bercerita secara global. walaupon kita tahu yang dia kisah pasal kita, sayang kita. but ini bukan tiket untuk kita sia2kan dia, macam perempuan la,,, baju baru selalu pakai, baju lama simpan,,, silap ari bulan jadi kain buruk... " tu nasib aku xbuang terus"  tu kire nak tunjjuk yang caring jugak la ni... kirenye masih ada lah istilah menhargai? hai.,,,, macam diri aki pulak... hahah

but life come in package but boleh ubah suai ma.... tp memang xdinafikan nak dapatkan yang baru yang lama simpan dulu.... sedihkan.... but "kerna sayang" semua tu sanggup... apa kaitan dengan aki hari ni?

berbalik pada kesian tadi, kadang2 kita tengok orang tu kaya, banyak duit... keta besar,,, gaji besar.. baik.... kehidupan die mesti best kan.... tak2... tu seribu kesilapan yang dilakukan kalau anda berfikiran tulus macam tu.... itu cerita aki hari ini... ada kerjaya... keta besar... gaji besar... cukup sifat.. baik... bijak... tp rugi pada satu2 nikmat... kadang2 hidup berserdahana amat bermakna dari membina kehidupan yang kita kurang satu perkara penting... bak kata bijak pandai dalam kelas aki.. "basic value" kasih sayang......

sayang ni salah satu akar yang menjadi punca untuk sebuah pokok hidup dan berdiri teguh di muka bumi... namun sejauh mana anda tahu menyangi dan menghargai istilah tersebut? kadang2 orang yang tampak baik... penyayang namun ini bukan mengambarkan kehidupan seseorang individu. sebab itu aki berkata " apa yang menjadi pengukur pada sayang? erm..... masih lagi tertanya... namun biarkan ia menjadi tanda tanya..

yosh! aki nak sambung writting... banyak keje nk buat.. tu lah rutin aki hari2.. masok lab.. duduk mengadap asus.. pastu menaip.. kan mara mengadap... menaip balik.. malm balik mkn siap2 apa y patut tdo... nanti2 aki nak bercerita pasal "perception"... nantilah... dalam dairi hari mendatang.


Tuesday, November 6

marah tanda sayang... caring tanda manja...

5/11/2012-selasa-6:25p.m-lab ekologi-malaysia

salam blogger.... long time... hilang kan diri lagi... huhuhu... busy2... sibuk xsudah2 nak menyiapkan kerja2 mendapatkan segulung ijazah lagi tahun depan... erm,,, lalu aku terlupa akan teratak usang..kadang2 teringat mula2 terdetik nak berblog2 ni... saat rase suke sangat nak meluahkan rase berbuku d hati... hehhe

cerita aku hari ini,,,,

seawal pagi kena bangun kerna tak siap slide prezentation, kebelakangan ni aki rase aki over tdo... well.. jadikan habit lak.. 7.24 a.m punch, siapkan report... 8.45 a.m class... present dengan megahnye... walaupon tah ape tah aki prezent.. kelas 2 org je muridnye... kol 10.00 a.m sambung kelas lain pulak... ari ni deal with spss pulak... hahah... spss ni seronok tau.. tp pagi2 ni y buat xseronok dok beramok dengan minah iran ni... ish2... ni malaysia ma.... ada adat ada adab... mari sini ikot caro sini boh... sikit g... aki jadi gangster... heheheh

"marah tanda sayang" ada geng kate kat fb... ang ni, bukan "cemburu tanda sayang ka?" hahhah.... aki pon pelik jugak... "saya bukan marah.. nasihat. saya marah sebab sy sayang kamu semua".... oke... kene marah sebab sayang.... ni "apak" aki punya dailog... marah tanda sayang...

"caring tanda manja" tiap2 ari kn mara mengadap..... wajib ka? bunyi macam tidak,,, tp wajib la jugak.. manjenye..... nk kena ada depan mata.... "saya nak kamu semua ada kat dalam bilik ni.. senang saya tengok progress keje sampai mana..." caring la tu..... oke,,,, caring tanda manja....

kadang2 aki tergelak sorang bila memikirkan sikap manusia ni... mentang2 sem ni belajar psychology... gile class tu... xleh buat bidang phd... boleh jadi gile... mujur aki kn bljr 6 bulan je... lau tidak... ish2... jumpa kat tambung la kite..

back to sikap manusia, ada yang kata "saya sayang" tapi sejauh mana di ukur perkataan sayang tu? pada pasangan couple,,, jinjing pelamin adalah alat pengukur kasih sayang mereka,,, bg yang dah kawin? anak2 menjadi alat pengukurnya... bukan kerana keberjayaan memproses seorang anak... tapi macam mana membentuk seorang jasad menjadi seorang manusia...


beberape jam y sudah, seorang teman post d fbnya tentang cerita tentang kami.. cerita dulu kata sebuah camp yang membentuk sebuah keluarga yang besar kini... percayakah kalian satu pertemuan banyak titik boleh membentuk satu garisan yang panjang? yup.... itu yang aki simpulkan pada cerita mereka dan aki itu... kalau pincang salah satu titik.. xakan menjadi jua garisan itu.... erm... bakal genap 13/nov/2012 dua tahun kami semua berkenalan dan membentuk garisan panjang yang entah berape kilo jele panjangnye.... kerana titik2 ini juga kami mampu menarik titik2 yang dahulunya hanya 1 titik menjadi sebahagian titik2 yang panjang..

aki pernah memegang satu jawatan d sebuah kawasan, dan atara tugas aki memerhati dan berkata, aki memerhati.... kelibat2 mereka sama seperti aki dahulu kala... tp tatkala aki bertanya kemana hala tuju kalian? masing2 samar,,,,, aplikasi y sama seperti aki cuma kentalnya tidak kukuh... ia hanya kenyal bukan kental... terbit d hati ingin membentuk... menjadi seperti warisan yang kami bentuk.... seperti aki dan orang2 lama ini... kami asalnya hanya sebuah titik2... yang akhirnya menjadi garisan... kami lebarkan langkah kami mengunakan titik2 baru yang kami jumpa d bibir jalan.... kami siapkan sebuah lakaran daripada garisan yang kami bentuk... kini lakaran itu sedia untuk di warnakan... dan warna yang harmoni.,, satu kenangan yang cukup indah untuk di buat mimpi ketika di malam hari....


yosh.... kembali menulis... planning... membina masa depan pulak... unik sungguh aturan tuhan... setiap yang diaturnya sangat sempurna... di saat leka, di tariknya kita... aki pernah berkata2 pada mereka si budak2 dan mak budak.... "manusia ni kadang2 macam layang2... kalau tidak dilepaskan xakan terbang lah layang2 tu... kalau terlalu lepas mungkin putus talinya nanti... bila dah nampak jauh bayang2 tu.. tarik lah talinnya semula..." itulah lumrah kehidupan manusia kawan2.... aturan dan ukiran dari pencipta yang esa dari satu benih membentuk menjadi insan bernyawa di muka bumi....

sekian sejarah hari ini.





Friday, September 21

shu2.... aku mahu tido....

21/9/12- ktdi-serdang-malaysia-9:16p.m

salam..................... senyi sepi... lama dah aki xke udara bernafas di alam maya.. betul juga kata seorang sahabat, ada ketika kita sibuk dengan kehidupan kita lupa apa yang pernah kita usahaka. aki seakan2 sibuk sejak kebelakangan ni dengan kerja yang sementara... walaupun sementara namun ia adalah satu tanggungjawab. aki pernah berkata2 dahulu... kenapa aki buat blog, sebab aki nk bercerita... nak meluahkan apa y aki rase dan fikir.. kadang2 ada saat yang kita sedar... kita xpunya sape2 untuk berbicara... ada masa kita xmahukan option.. sebaliknya kita mahukan keputusan... kadang2 aki suka kesendirian.. aki bebas berfikir.. xperlu nk memikirkan sape2... walaupon ape yang berlaku hanya aki yang tahu... aki kadang2 hilang kepercayaan istilah perkongsian...

mungkin kerana aki berjumpa orang yang salah, kata2 mereka... orang yang mampu menjadi tempat kita bersandar, kadang2 rapuh jua isi dalamnya.. aki tersenyum sendiri... menulis blog di hadapan cermin tingkap hitam... terpantul wajah sendiri di hadapan sebuah laptop.. tersenyum sendiri... "aku rase aku cukup kuat untuk melangkah, yang getir ak dah lalui.. tapi kegetiran tu xhenti2 melawat aku... semampu mana aku mampu menjadi kuat?" aki tersenyum sendiri.. persoalan mereka.. "ei bila ko nak abis belajar ni? xnak kawen ke?" soalan y aki tak tahu jawab, aki mencari orang benar2 mahu menjaga dan membimbing aki... tapi masih samar.. tak ketahuan arahnya... petunjuk pon aki xnampak... give up... boleh la jugak.. bila sibuk xmemikirlah ke situ..

family... ramai berkata family first.. betul... masalah family jugak akan menjadi keutamaan... masalah family aki rumit... ingatkan masa kecik2 dulu... huru hara nya hidup... tekad nak belajar betul.. dgn harapan akan dapat pergi jauh.. dapat bina yang lebih bermakna... yup... kini dalam genggaman... tapi... muncul cebisan cerita lama.. cerita orang zaman lalu.. yang menyempitkan jalan orang zaman sekarang... bukan mudah menjadi ketua... tapi lebih susah kalau xmempunyai ketua..

sana sini orang berkata... harta xbawak ke kubur.. habis tu apa yang d perebutkan? sanggup hilang saudara kerana harta? cerita dendam orang lama... apa kaitan dengan aki? kerana apa yang aki miliki? dasar manusia yang sentiasa dahaga dengan nikmat dunia... hilang pertimbangan.. yang dahulu sabar.. di tiup2 syaitan sampai hilang pertimbangan.. mangsa? kami orang zaman sekarangg.... mung korang xpaham ape yang aki kata... xpe.. aki xminta untuk di fahami.. aki hanya mahu berkata2... aki rase sangat lost... xtahu sape mahu berbicara.. sape yang mampu meredakan fikiran aki.. mama? aki xmahu mama beban... lama dah die berbeban...

xde yang faham... adakah aki xyakin yang mereka mampu faham? aki hilang keyakinan pada mereka.. mungkin pada anda jua... bukan dosa anda atau mereka.. mungkin kerana die buat aki susut nilai kepercayaan. sungguh aki katakan aki letih, letih mencari jalan keluar dari satu lorong gelap ke satu lorong gelap... sayup2 seakan2 ada cahaya... namun hanya satu lorong yang aki jumpa.. bukan dataran hijau yang mampu aki berlabuh..

kata mereka,,, "pulang padanya.. pemilik jiwe2... kerana DIA lebih memahamimu..." aki diam.... ambilah jiwe aku... aku benar2... termanggu... hilang dalam keramaian. bisu dalam kebisingan manusia,. hilang pandangan ketika mata terbuka... adakah ubat yang selalu ak pilih, sentiasa jadi jalan penyelesai? tido... dengan harapan esok akan lupa apa erti semalam.

bukan senang nak menjadi matahari dalam kehidupan manusia.. kadang2 kita mampu menjadi bulan menerangi ketika di waktu malam... namun bulan kadang2 sering sendiri tengelam dalam pekat malam.. sendiri tanpa bintang2 di sisi,... itulah aku... berusaha menjadi bulan... namun tengelam timbul dalam pekat malam...

ini cerita diri aku... aku letih... selayaknya sape harus aku sandarkan erti kepercayaan? si apa yang mampu menjadi bulan yang setia menanti bintang di malam hari? maaf sekiranya anda kebosanan.. aki cuma bercerita... cerita masalah yang samar akan titik penutupnya..

-aku-hanya-mahu-menjadi-bulan-di-malam-hari-

Tuesday, August 7

baik? jujur? layak ke korang dapat semua tu?

buang terbiat ke ape?
soalan terbaik...
buat baik tapi di salah guna?
apa beza aku dengan mereka?
aku suka bergaul dengan orang
tapi orang suka ambik kesempatan
aku ni bendul ke?
seronok ek main2 kan orang lain?
der.....
kawan pon ada undang2 dia...
lagi2 kalau org y kau sayang
ni nakkan anak orang
tapi buat macam bantal buruk..
nak tdo cari...
tak nak lantak kau la

aku je ke
y berfikiran macam ni?
bajet diri baik la?
nak nasihatkan orang konon...
tapi aku bukan pelakon...
aku nak hidup
dalam dunia manusia ni
secara saksama
bukan untuk main2.
tapi
kenapa...
kenapa orang aku kenal
buat aku macam selipar jepun?
yup... bukan semua..
tapi sorang dua pon dah cukup
menyusahkan hati aku
ari2 aku dok menyumpah

apalah y korang nak dari aku?
aku bukan cantik mana pon
aku tak kaya
cerdik tu adalah
kalau tak
takkan orang bodoh2kan aku?
tapi kadang2 aku bendul
org gunakan demi kebaikan mereka
sebab
sebab aku rapat
hahhahah...
bodoh ke?
tak kot,
tapi aku xpuas hati beb
aku xkacau orang, tapi orang main2 kan aku
aku sayang org aku kenal
tapi... entah la...
aku pon xtahu ape y aku merapu
tapi aku bengang
"kesian"
"aku xsetaraf dengan kau"
naik muntah aku dengar ayat2 ni
ayat penyemak lagi pengecut
dah la.. lagi panjang aku tulis
lagi aku merapu
ape2 pon... selamat puase

aku-bukan-penunggu-aku-manusia-ada-perasaan

Monday, August 6

mata lens ku 3












aku si selipar jepun...

aku
si selipar jepun
wujud d tepi tangga rumah 
tiada y menyedari aku di situ

aku 
si selipar jepun
setia menunggu d tangga rumah
menanti y tiba dan yang mahu berlalu

ye aku hanya selipar jepun
tetapi aku berguna
apabila keadaan memerlukan 
dan tiada pilihan
aku sentiasa d perhatikan

walaupon gah bila d perlukan
namun aku sedar....
aku 
hanya selipar jepun...
ketika mereka mempunyai pilihan....
aku?
aku bukan pilihan mereka
 aku hanya memerhati d penjuru tangga

sedihkan kehidupan aku?
kadang2 selipar jepun y murah ini
di cari bagai mencari emas dalam kaca
namun aku sedar...
aku hanya sebuah selipar jepun..
hanya orang2... dahulu kala 
yang tahu menilai aku
bukan mereka sekarang
kerna aku hanya sebuah selipar jepun....

**** kadang2... bukan semua orang tahu menghargai diri kita, walaupon mereka seolah2 mengerti dan memahami diri kita, namun hakikat sekiranya di halusi.... hanyalah sebuah lakonan untuk kehidupan mereka... demikianlah cerita aku... cerita sebuah selipar jepun.... sekian.

-aku*hanya*sebuah*selipar*jepun-

Wednesday, July 18

sesat mencari cinta

salam............................... blogger.....

malam yang dingin di sini... hujan sejak beberapa hari ni xmembantutkan sebarang urusan aki.. cuma urusan pengeringan pakaian je la tergendala... xpe2.. lambat laun kering jugak... 

erm,,, xlama lagi nk pose... sabtu ni kita sume umat islam start pose... pose jangan xpose... setahun sekali je dia mai... bukan hari2... 

aki jarang menulis sejak kebelakangan ni,,, xde modal nak cerita... tapi sejak beberapa ari ni.. banyak benda aki terfikir... modal aki ari ni pasal pencarian... apa y korang cari di awal mula kehidupan korang? dari mula lahir hingga ke hujung usia? bukan apa... aki fikir pasal diri aki...

banyaknye masa aki buang berangan... macam2 aki berangan.. berangan nak jadi hero... selamatkan orang y selalu kena buli.. berangan menjadi orang berada yang punya segalanya... berangan punya family y sempurna... berangan mempunyai insan di sisi yang menyayangi aki dan aki sangat sayang kat dia jugak.. kadang2 aki berangan jadi gangster... belasah je sape y kacau jalan aki... berangan.... berfantasi kata diri... nak jadikan realiti susah... berfantasi senang je.. kejap je dah sampai... aki tetap diri aki y ada... nk mencorak hidup bukan mudah....

pencarian..... ari ni ada orang tanya aki... "boleh ke saya nak couple dgn awk?. saya belajar xtinggi mana lah.. keje ada la... sya rajin usaha... saya sayang dan suka cara awk... saya harap awk boleh terima diri saya... saya ni nakal sikit.. sya xde la nk wat bukan2... cuma saya suka kiss... lau awk xleh terima sy xpe.. sy reda..." 

lau korang dapat ayat serangkap ni, ape korang nak kate? memg respect! dia jujor! tapi aki tak tau la orang lain... tapi murah sangat ke nilai diri kita sampai sanggup terima manusia mcm ni? dia memg baik... tapi ni lah perangai buas lelaki y memg xleh lari tapi boleh d bendung... sanggup dahulukan nafsu dari membina hubungan yang sebaiknya... apa maksud dia kata dia suka "kiss"? apa maksud dia kata dia nakal? nak kta bodoh xsampai hati... muka hensem tuan puan... ada la gaya2 awal kot... tapi perangai tu xkemas sikit....

bukan kita ni baik gile la... tapi faham la sikit, ang suka kat sorang tu sebab rasa ingin berteman dan nak melepaskan rasa "sayang" tu ka? ya allah.... jauhkan la aku dari insan sebegini... macam murah sangat peribadi perempuan tu bila dia dok kata macam tu...

tanya kenapa aki xde bf sampai la ni, 

sebab pertama, aki nak cr orang y sayang aki sebab siapa diri aki, peribadi aki,,, bukan sebab rupa aki, body aki atau kerja aki. sedih tau, bila orang suka kita tapi dia menilai dari sudut keuntungan dia... macam kita ni alat ganti terpakai kadang2... kita bukan mencari lelaki melayu terakhir atau imam muda atau lelaki bertanjak seperti pahlawan... kita mencari insan yang benar2 mahu hidup bersma kita dan sama2 menghabiskan usia bersama. 

la ni aki akui kata mama... cari ilmu lagi senang dari cari laki, laki ramai..... berapa ramai yang benar2 mencari seroang perempuan untuk masa depannya? mula la pakai perpatah melayu... "kerana nila setitik rosak susu sebelanga" 

perempuan pon sama ja situasi nye.. tapi aki xtau nak ungkai mcm mn... 

aki kata kat hamba allah ni... "awak bukan untuk saya... kerna mata memg cerah tapi hati awak malap... awk xboleh pimpin tangan saya ke syurga"

terdiam.... segan mungkin. aki bukan senang nak maki2 hamun orang... lau melampau aki maki la.. tapi tolonglah hormati kami wanita... walaupon wanita hari ini ramai d pasaran... xbermakna kaum lelaki boleh beli secara longgok.. 

wanita seperti permata... lelaki juga seperti permata... sama mahal harganya... namun... semahal2 permata yang mana lebih bernilai... seperti apa y aki kata pada teman... 

"walaupon kita berada di tengah2 permata... namun sukar menentukan mana satu yang bernilai"

entah la... maruah diri di sidai2 di ampaian.... terbuai2 ditiup angin... basah di timpa hujan kering kontang di pancar matahari... apalah harganye? bagaimana ia di kira? longgok ka? kilo ka?

entah la... aki mampu merapu d sini saja... nak mengubah xmampu... diri orang bukan diri aki.... fikir2kanlah... siapa diri sendiri... apa yang di cari dalam kehidupan.... kalau seronok yang d nanti..... berusahalah... dari jauh aki doakan moga mendapat hidayah dariNYA... sekirannya y hakiki ingin di miliki... berusahalah mencari.... insyallah ALLAH xakan sia2kan usaha umatnya mencari sedikit nikmat miliknya.... 

END.

Monday, July 16

KAU SAPE? AKU BOS TAU!

salam... malam selepas petang hujan yang lebat... aku? aku kat mana lagi... terdampar kat tempat keje baru... yang sementara... ari ni betul2 aku pelik... pasal pe aku rase bad mood je... erm,,, tau dah pasal ape malam ni... jeng2... ada lah berlaku kecelakaan oleh sebab kurang faham apa perlu dan xperlu buat... ragam2... serius aku rimas semak kepala!

di sebabkan aku geram dan bengang tangan aku laju menulis malam ni... nak bercakap aku sorang dalam bilik... nak cari orang kan xpasal2 org tu aku marah free2... so aku terlupa pulak TERATAK BURUK NI! lama dah xsingkap sibuk ngan keje yang tah ape2... menyesal pon ade aku rase... sistem menyusahkan idup aku... janji dan budi menjerat aku... ape lagi??? erm,.,,, malam ni aku nak mengomel pasal "budi bahasa budaya kita" aku rase xpernah sentuh hal ni... ini malam aku sembang... nak baca ape aku nk tulis boleh baca... xmo lantak ko.. aku xkisah.

"BUDI BAHASA BUDAYA KITA" kadang2 aku naik menyampah dengar 4 ketul ayat ni... macam SHIT! kadang2 bila aku dengar.. berape ramai y memahami dan mengamalkanye? berpura2 lagi ramai dari yang menguna pakainya... macam sampah! kat depan bukan main lagi... heheheh gelak2... saya2.... pandai guna bahasa penghantar yang sopan! walhal sebenarnya 000000000..............

bukak mata korang ek... ni aku nk bercerita kisah bos dan kuli... dulu aku pernah praktikal... tercampak d satu kawasan yang xde la bandar mana... nk kata pekan pon ye... ada satu hari big bos aku la kirenye... datang lawat kawasan... staff ni g la datang.. nak salam... hormat kan bos mari... korang tau ape si bos buat?? jangan kata pandang, salam pon xbalas... damn!!!!! bajet ko belajar tinggi ada pangkat layak wat macam tu? mana "budi bahasabye?"

suatu masa..... "kuli2" ni makan semeja ngan aku dan beberapa kawan g... elok je sorang tu bukak mulut.. "cik lepas belajar ni nk buat ape?" pak cik tua tu tersengeh2 tanya.... "saya nak sambung stdy g pak cik..." "erm,,,, tinggi lagi ke nak belajar tu cik... mesti cik keluar ti keje pangkat tinggi2 kan"... "ish2 xde la tinggi mana2... kenpa pak cik... pak cik pon xyah la cik2 ngan saya... sy bukan bos nk berencik2 ni.... sya budak je.... heheh"...... " xleh cik.... esok cik kuar... mn tau keje jd bos kami.... mcm bos sekrang... tp cik 1 je pak cik nk pesan... nanti pandang2 la kami kuli2 ni.... walaupon kami kuli tapi kami manusia gak cik... kami boleh hormat cik... harap bos pon boleh hormat kuli2 mcm kami.... kami tau.. kami belajar xtinggi..." senyap..................................

sebijik taik lembu jatuh! staff bawahan doc kata lagu tu... aku tingat sampai ari ni.... la ni aku jumpa lagi satu manusia seakan perangai macam tu.... point nye... xkire la.. dia orang bawahan ko ke ape... BAHASA TOLONG LAH JAGA!
jangan ingat ko bos.... ko nye jawatan atas orang bawahan ko, ko suka suki mengunakan bahasa pasar ko.... sedangkan orang bawahan ko ada yang lebih tua dari ko! pliz.... la... kuli2 ni... ada adab dengan depa.... aku xleh terima tol hal ni... aku sendiri reti hormat orang... pangkat xde pon////

aku jumpa macam2 orang... macam2 perangai... kadang2 aku naik semak... sungguh semak aku kata! depan bos ko pandai bermadah.... tapi depan kuli ko... memg ko buat macam kuli la... memg bos bagi arahan.... TAPI INGAT EK.... ARAHAN ADA MASA DIA... KADANG2 RETI LA LETAK PERKATAAN "MINTAK TOLONG" SEBELUM NAK MINTA APE2....

bukan ape.... budaya kita... bahasa kita... bos layak marah kuli dia... tapi jaga bahasa kau jugak! jangan jadikan alasan AKU BOS! ko tetap manusia biasa bila kat luar... orang tetap panggil ko bos lepas waktu keje sebab mereka HORMAT! so jangan salah gune! silap ari bulan.... elok2 orang doakan ko murah rezeki.;... orang doakan ko melingkup.... serius la... aku pantang benda ni... aku sendiri xtergamak nak buat... melainkan kat budak2 xfaham bahsa je... memg aku bagi tapak kaki la... orang bagi bunga ko bagi sampah... nak hormat... ye ada orang kata kita kerna hormat... sebab biar dia tengok peribadi kita... tapi kalau aku... ada musim aku boleh buat macam tu... selebihnya... kau bagi sampah... aku kasi semak hidup ko balik ngan sampah ko... nk lebih kurang tapi ko nak lebih je... mana boleh... oke... aku xhbs nak marah g... erm,,,, aku nak cari benda y boleh buat aku lega... kan ada gak aku lempar komputer ngan handfon ni kat luar tingkap! serius aku xpuas hati!!!!

Saturday, July 14

mate lens aku 1

Dunia aku makin sempit dengan manusia dan aku... lama aku xmenulis.. sibuk dengan kerja dan angan2 xsudah aku... but,, mata lens tetap mencuri mereka y mencuri perhatianku...















Friday, June 22

sayang milik perpisahan

22/jun/2012-23:04 p.m-jumaat-serdang-malaysia

salam,,,, lama aki tak bercerita apa2... busy ngan jawatan baru... still d tempat lama,,, cuma beralih angin buat sementara waktu... erm,,, malam yang suram tanpa bintang... genap lima tahun aki berada d sini,,, sentiasa setia bersama menara gading... apa y nak buat aki menulis hari ni kerana mereka.. dia... dan aki di masa silam.. sejenak aki terfikir tadi ketika menunggu bus...

xlama lagi bulan 7.. aki akan kehilangan beberapa org y aki rapat dan sayang... mereka berubah arah... meniti hidup masing... perkenalan y singkat... ada y lama... buat aki sayang akan mereka... tibe 2 aki rase sebak... sedih.... ada antara mereka xlupa siapa aki... sedangkan aki bukan selalu wujud d keliling mereka.. but ada sesuatu y membuat aki ada dalam benak mereka..

 sekarang aki memegang jawatan pembantu tadbir bahagian hal ehwal pelajar buat tempoh 4 bulan... aki memangku tugas org... kirenya aki as org baru terpaksa mengbiasakan diri dengan persekitaran baru... alhamdunillah.. semua berjalan lancar... berkat doa si ibu tu dan keluarga...

semalam aki ada berbual dengan salah seorang pelajar jagaan aki.. bila mereka dapat tau aki hanya sementara d sini.. depa seem sedih la.. but xtau la sedih ikhlas or wat... but ada sorang tu berkata2 pada aki... " kau walaupon baru tapi budak senang ngan kau, jgn jadi macam org sebelum ko... dia bla pon xde org kisah.. cara kau buat orang akan ingat kau ni sape... org akan sebut2 nama kau..."

tadi aki teringat kata2 budak tu... "sesuatu y buat org ingat siapa kita" berusaha menjadi y terbaik xmemberi apa2 sekiranya kita hanya mahu diri d ingati... tetapi memberi dengan tiada harapan lebih bermakna kerna ia akan hadir pada diri org lain erti penghargaan walaupon kita xpernah melintaskan ia dalam fikiran...

aki kadang2 leka... leka dengan persekitaran.... masa2 yang ada... aki sia2kan .... aki abaikan orang d sekeliling aki... sedangkan mereka hanya singgah dalam kamus hidup aki... akan sampai masa mereka berlalu pergi tanpa aki sedari... sedih... aki sangat sedih... kadang2 org y kita sayang antara orang y kita abaikan... orang y kita selalu terleka.. masa xakan beku d situ... dan xda y mampu d miliki yang akan kekal abadi... itulah erti perpisahan....

entah la.... bisu aki termenung di muka tingkap... termenung melihat kereta y sibuk berlalu... lampu jalan y oren dalam kegelapan... angin y lalu.... dada langit y kosong.... buat hati aku jua kosong.... ya allah... aki tergolong dalam org y leka... orang yang lalai... mengabaikan masa yang ada... mensia2kan setiap peristiwa yang berlalu...

kini aki termenung... berteman sungai d hujung mata... merenung langit... berharap... dapat melihat kedipan bintang yang menjauh... blogger... hargai org y korang sayang... jgn dah tidak kelihatan baru termenung... mengharap berlaku keajaiban... namun hakikat ia sukar berlaku...

Pen off. 

Friday, June 8

Sedetik... ketika ALLAH berbisik padamu...

" Ketika ALLAH kirimkan seseorang padamu, ALLAH tidak memberikan seseorang yang sempurna kerana engkau pun tidak sempurna.

Ketika ALLAH mempertemukan kamu dengannya, sehingga kalian dapat berbagi dan bertumbuh bersama. Bagitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadaanya dia.

Yang membawa kebaikan kepada dirimu, menyayangimu, mengasihi dengan tulus dan sepenuh hati, 

Mengapa kamu harus berlengah?
dan 
Mencoba membandingkannya dengan yang lain?

Ingat..... jangan pernah mengejar kesempurnaan, kerana kelak kamu akan kehilangan yang terbaik yang sudah kamu raih dan kamu akan menyesal....


satu ungkapan yang aki bicarakan pada seorang teman... 

"kenapa mesti bukit yang tinggi engkau kejar, sedangkan gunung mampu kau daki?"

fikir2kan lah blogger.... apa yang kita cari dalam kehidupan kita? aki sendiri haru biru mencari siapa diri aki sebenarnya....

Wednesday, May 9

warna dunia dr kaca mata lensku 2

salam... selamat malam! huuh ari ni aki hapi! huhuh aki dapat offer dr doc keje kat kolej dia.... pembantu tadbir.. jaga bahagian hal ehwal pelajar... erm,, oke la.. ada gak duit aki masok... alhamdunillah la... tapi pagi2 b4 8 kn masok opis.. adoi! kolej aki agak jauh sikit dr kolej doc.. erm,,, pagi kn jogging g keje la gamaknye.. aki terpikir gak.. lau aki beli kenderaan tayar dua tak de enjin ok gakkan.. ala... xperlu lesen pon... senang time pose nk g bazar.. huhh xyah risau pasal parking2 ni... erm.. bagus gakkan.. xpe... LERUN... nanti ko... aku g outstation jumaat ni.. balik t ak borong ko ek.. huhh.. dalam beberapa hari y lepas aki ada g jalan2.. lau jalan2 ni.. mr black mesti ikot.. let see apa y mata mr black dapat.. huuh :)


senja d langit gerik,perak depan hotel seri bintang

 senja d langit gerik,perak depan hotel seri bintang

 senja d langit gerik,perak depan hotel seri bintang



 Asli village, tasik banding, gerik, perak

Tasik banding, gerik, perak

 Tasik banding, gerik perak

 Tasik banding, gerik perak



mid valley mega mall

 kuala sepetang taiping perak

near to suria klcc kuala lumpur, 

 mid valley mega mall

belakang klcc area kampung baru kuala lumpur


430 kolej 15 upm serdang selangor

Sunday, May 6

beza manusia dan orang.. adakah ia berbeza?


7/5/2012-isnin-malaysia-11.32 a.m

salam blogger, lama aki xberceloteh d sini.. nk kata busy sangat ada je masa nk berjalan2.. hahah.. banyak benda nk bercerita.. sepanjang ketiadaan aki d dalam alam maya.. bukan cerita hot2 pon.. but cerita orang2 yang aki terlibat secara xlangsung... erm,, kita mulakan cerita y pertama, sabtu lepas.. hari wesak.. aki ngan beberapa org geng2 rakan muda, kuar outing.. ni gara2.. ada sorang ni nk sgt tgk cite avenger.. kita ikotkan lah... dah la padat org kat mid valley time tu.. sabo je lah... wayang tok sah cakap punya panjang.. ang nk tgk wayang ang pei beratur.. hahah... aki kan akak.. so dok tepi la... tup2 dapat kol 4.30 ptg.. jam tu kol 12.30 tghari lbh kurang.. oh jem! lama kot... aki biasa la.. kuar ngan mr black saya.. heheh... so perut pon dok nyanyi2 dah masa tu... nk makan pon payah... bukan xde tempat... xtau nk makan ape.. last2... g la makan kat ---> 



ambik ko! sehari ak jadi org korea pulak,,, selama ni.. aki xpernah makan makanan korea.. jepun nye makanan oke la.. semua aki belasah je.. (y halal la).. tapi yang ni.. ada y best.. set aki.. spicy chiken korean.. tapi ayam dia manis la.. mcm dia taruk madu lak.. kata spicy.. ke org korea nye spicy mcm tu... adoi.. xpe la.. janji masok perut.. hahah

then kami hbs kan masa shooping.. hahah.. well kalau jalan ngan perempuan, memg semua kedai baju y ada sell nk masok... aki pon shooping gak... aki dah lama cr beg bejalan... dapat tangkap satu... dalam aki berjalan2.. mata aki y lagi satu pon ikot berkedip... mr black pon shooping jugak..



 salah sorang dari member aki kata aki ni dah mcm mamarzi dah... senyap2 je dah ada gamba.. well.... lau saya n mr black dah berjalan mcm tu lah.. hahah... 

dalam mereka sibuk2.. membeli belah.. aki mencuri2 pandangan terhadap manusia yang berlegar d keliling aki... erm,, aki xingat level mana but ia level atas baskin robin lau xsilap... ada sebuah kedai makan... time tu diorang ber4 sibuk masok kedai baju ni... sell la katakan... sakan dok memilih... aki lak.. letih dah... aki xsuka sangat shopping... apa y aki cari tu aki beli... dalam sibuk aki menunggu... aki terlihat... seorang pak cik sibuk menolak anak dia kot y duduk atas kerusi roda... budak tu kurang upaya... mungkin sakit mental or i donno... aki perhatikan dari awl... xsampai ke akhir sb bdk2 tu dah hbs shopping... but.. dia beli soup... dia alas leher anak dia ngan tuala... tiup soup tu b4 bg makan.... budak tu ngan ayak liur dok kuar... main ipad tu... bukan org biasa ni bisik hati aki**** 


nak kata baru balik dr hospital... rasenye dalam mid ni xde hospital or klinik... lg pon kan time cuti.. hari wesak g.. mid ramai org.. xkan nk bawak masok sini... last2 aki terfikir.. kalau pak cik tu sengaja bawak anak dia jalan? oh... tibe2 aki rase sebak.. ni gambak real ok! aki snap2.. gamba time tu... aki rase pak cik ni sedar.. tapi dia just senyum... tibe2 aki terfikir... jauh aki cuba meningat... bila dan siapa... ada satu ungkapan... "dalam dunia ramai orang, tapi belum tentu ramai orang tu dapat menjadi seorang manusia" di mana ya... erm,, aki xingat... balik2 je aki terus post gambar ni... 

aki letakkan kata2 kat atas post tu... "MANUSIA DAN ORANG ADALAH BERBEZA" aki nak tgk, lau ada sape2 sudi comment.. dan apa anggapan mereka bila aki berkata demikian dan apa kaitan dengan gambar y aki post.. hasil dia seperti d bawah... 



ada 3 org y respon... but satu je y aki rase dia memahami... kalian y membaca.. apa y kalian akan mula2 fikir bila melihat gamba dan kaitan dengan kata aki tadi? serius... aki gelak besar bila kawan aki kata xde beza org kurang upaya n org normal.. mereka berbeza sebenarnya kawan... bukan dr segi fizikal sahaja... dr segi mental also.. tapi bukan itu tafsiran y aki cari dari gamba ni.. last2 aki tukar caption ayat aki.. "tak terjangkau akalmu" itu saja yang mampu aki katakan... kadang2 kita terlalu pasif dengan setiap perkataan dan apa y kita lihat... "pemikiran d luar kotak" gah d katakan... namun berapa ramai yang mampu menguasainya?

back pada cerita pak cik tadi... serius.. orang dan manusia berbeza... ada y bertanya pada aki d fb, apa bezanya... gambar itu adalah jawapan... ramai orang d dunia ini... yang pernah cross keadaaan macm ni.. tapi berapa ramai yang mempunyai nilai2 kemanusian? manusia adalah insan bak kata seorang sahabat... yang xhanya berkepenting pada diri malah memelihara kepenting insan lain... dalam ramai2 orang xsemua mempunyai jiwa sebagai manusia... manusia adalah jasad yang mempunyai jiwa... jiwa yang bukan nya datang langit atau tanah kita berdiri... tapi dari dalam hati... manusia kenal apa itu nilai2 kehidupan... oleh sebab itu walaupon anda berjaya menjadi orang... belum tentu anda berjaya menjadi manusia.. orang semua boleh miliki... membina diri untuk diri sendiri... gah dengan apa y d kecapi... namun jgn sampai lupa dasar hati...

erm,,, itu cerita aki.. aki betul2 puas... tergelak... tergelak apabile mereka salah... gah dengan pandang sendiri... sedangkan mereka hanya membaca apa y mereka nampak... sedangkan mata hati di tutup untuk melihat dunia... maafkan aki sekiranya terkasar... cuma aki terasa puas... kerna itu membezakan kita.. samaada kita sudah or masih d perjalanan menjadi manusia... tepuk dada tanya diri... andai kata suatu masa anda berada d tempat pak cik itu, adakah anda mampu melakukan apa y dia lakukan? andai suatu masa anda berada d tempat aki, adakah anda akan memikirkan apa y aki fikirkan? hahhahahahha... adakah anda hanya orang atau seorang manusia? fikirkan.... wasalam.