Friday, July 29

satu permulaan di bulan ramadhan...

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua
*********** bulan yang sentiasa dinanti oleh umat islam, begitu jua aku. Bulan yang penuh ketenangan, aku menanti dengan sabar. Aku ingin lalui dengan penuh penghargaan. Moga ia memberi aku satu pengertian yang abadi disamping redaMU ALLAH..... Moga ENGKAU terima diriku, ibadahku, serta pelihara hatiku dari segala kesedihan, kedukaan, godaan, serta kealpaan. Pada saat ini, aku izinkan semua yang bukan milik aku, untuk pergi.... Moga yang sepatutnya memilikinya akan dapat memilikinya... Disaat ini jua, izinku, meletakkan harapan yang baru pada bulan yang mulia ini. Agar harapan itu, mampu memberiku kekuatan yang baru dan meluputkan yang lalu dari hati dan fikiran.... Moga aku menemui sesuatu yang bernilai yang benar2 ditakdirkan milik aku.....  amin. 

sekadar hiasan atau untuk memiliki?

pagi2,,, jalan2 dalam youtube,,, tup2 terjumpa satu video ni...


 teringat kisah lalu,,, seorang manusia,,, kisah yang sama,,, cuma berlainan jiwa,,, tersentuh sedikit hati ini,,, terasa denyutan kesakitan lalu,,, aki share video tu di teratak.. semoga ia menjadi satu memory dalam perjalanan aki,,, jua menjadi pedoman setiap yang singgah bahawa jangan lah sesekali kau mengusik hati manusia lain sekiranya bukan untuk kau miliki. kerana hati mereka milik yang BERKUASA... Ia hanya pinjaman kepada pemilik jiwa. Sekali kau cuba menyentuhnya samalah seperti kau membuat satu percubaan untuk membuat satu pinjaman drNYA. Andai pinjaman yang ingin kau lakukan hanya untuk satu perhiasan dalam satu persinggahan dalam hidupmu, usahlah kau buat begitu. Jiwa yang ingin kau pinjam bukan milikmu, ia milik orang lain. Jiwa yang tenang untuk jiwa yang sabar. Bukan untuk satu permainan dalam satu perjalanan hidup. Persiapkan dirimu sebelum kau berani menjemput mana2 jiwa yang dimilikiNYA. kerna pabila kau mula menjemputnya, ia akan berdoa untukmu dan DIA juak akan berdoa untuk kalian. Sayang sekiranya ia hanya dipinjam untuk dijadikan hiasan, sedangkan ia dijadikan untuk satu perisai dan pelengkap kepada sebuah taman. Ini hanya satu peringatan kepada yang sudi singgah membaca:

" hiasan yang paling mahal dalam kehidupan ini adalah yang hanya boleh dipinjam untuk seketika namun kita mampu merasakan seolah2 kita memiliki untuk selamanya tanpa perlu dikongsi, walau pada hakikatnya ia hanyalah semata satu pinjaman dan ia tetap milik yang BERKUASA."

Tuesday, July 26

I'm just in love



I'm just in love... sebuah lagu yang aki dengar tiap2 ari.. tak bosan.. mule2 aki dengar time kat matrik dulu.. tu pon lecturer nye fon ring2.. lagu tu. Cikgu tu minat japan do..hahahah laki lak tu.. lagu ni group glay from japan... aki try la cr kat utube lagu tu... xdpt cr y official video die.. but y ade just concert kat beijing kalau xsilap la.... aki tgk la VD tu sampai hbs... y buat aki pelik yang amat... fan group ni nangis bila nyanyi lagu ni... pelik2,,, lagu ni aki pusing banyak kali2... awal pagi ni aki pusing lagu tu mcm biasa... pastu terfikir nk cr translation dia dlm BI... 
Packed tightly in my little pocket
The treasure things of the grass smell are playing hide and seek
My untied shoelaces came binding onto you
Little trip toward the too heavy midsummer rain

[FROM] LONELY DAYS WE CAN FLY
The "we" from those days, behind our eyelids
[FROM] LONELY NIGHTS WE CAN FLY
Always hurt, however, are we not ?

I'm just in love
I'm just in love
I'm just in love oh Singin' my life

I opened an old photo album
Now I'm as old as my parents in their younger days
Both of you (parents) ran in Show a era, while bringing us
I almost cry when I imagine how hard your life was


[FROM] LONELY DAYS WE CAN FLY
I miss the wealthy days
[FROM] LONELY NIGHTS WE CAN FLY
OK! THANK YOU FOR YOUR LOVE

I'm just in love
I'm just in love
I'm just in love oh Singin' my life

WE WILL ROCK YOU WORDS FROM HEAVEN!
WE WILL ROCK YOU WORDS FROM HEAVEN!

Bila aki dengar lagu ni and padan kan dengan tranlation ni, Yes sebutir air mata almost nk jatuh! (tapi tak tau la kalau korang xde feeling like me kan...) bg aki lagu ni bukan sekadar lagu cintan cintun. Ia lagu cinta dan pencarian dalam kehidupan dan keluarga. bagi aki Lagu ni buat kite berfikir tentang masa lalu, well ada yang berkata hidup kita umpama satu kitaran.. macam roda... yup that right! apa yang mereka yang terdahulu lalui kita akan lalui jua, cuma keadaan yang membezakan cara kite melalui... " i'm just in love" bagi aki seperti ia cuba berkata " walaupun masa kita berbeza, tetapi saya cuma menyayangi kamu dan kehidupan ini sama seperti kamu" ia se simple perkataan tetapi membawa makna yang amat dalam sekiranya kite cuba memikirkannya. Setiap masa kite berdepan pelbagai perkara yang perlu di teliti semata2 untuk menentukan apa yang bakal dimiliki di masa akan datang. Di ketika itu setiap insan mesti menyimpan satu harapan di dalam diri masing2... aki percaya setiap insan berharap mendapat yang terbaik di sepanjang perjalanan hidupkan... even ada juga golongan yang tidak mempercayai harapan lagi (just like me, for some reason..) but suatu masa dahulu aki pernah kata kat adik aki, masa tu kami tanam pokok bunga matahari.. but xtau la apa salah dia.. pokok tu xnak tumbuh.. adik aki naik bosan.. but aki kata kat dia " selagi ada matahari dan air pokok ni pasti akan tumbuh nanti.." bagi tumbuhan sinaran matahari dan air merupakan satu penyumbang yang memberi harapan kepada tumbuh2han untuk hidup.. see.. sometime hope is not only a dream... well... sama juaga seperti kita.. insan.. berlegar di muka bumi.. penuh dengan harapan.. but jangan terlampu bergantung pada harapan.. kerana harapan mungkin benar.. mungkin palsu... namun Di saat kita masih mampu tersenyum, walaupun langkah kita sipi2 hampir ke akhir perjalanan sedangkan masih banyak perkara yang tertinggal disepanjang laluan yang tak mampu kita gengam, tak mengapa syukur.... sekurang2nya sebuah senyuman akan terukir tatkala kita menoleh ke belakang.. senyuman itu hadiah dari sebuah kenangan.. yang kita mampu miliki sepanjang langkah d bumi ini...


" Life is the art of drawing without an erase"

Untuk satu kesabaran

 Salam, long time aki ilang.. ade kerja sikit kat " land below the wind" a.k.a sabah. Sempat gak aku menyesatkan diri ke kaki gunung kinabalu, walaupon aki xsempat nk g memanjat sampai puncaknye.. gara2,, mase terhad.. later la aki g shoot panjat sampai puncak la! Tie aki di ranau, aki stay kat sebuah hotel, tah ape name hotel tu.. harga semalam boleh tahan mahal la... tp xde hal, bos bayar! hahah y best room aki menghadap mt. kinabalu! best gile... sangat indah.. cantik... tenang.. tibe2 buat aki teringat tentang Xbf aki... Dia org sarawak, dah masok tahun ni ade la 5 thn kami break... die seorang y penyabar.. sangat2 penyabar.. tp jdh kami xlama.. salah aki juak.. sebab penakut bila die betul2 serius gile2... 

Apa yang aki terfikir ms ni, mampukah aki mencari seorang lelaki yang jujur n penyabar? Aki sendiri bukan seorang yang penyabar. That why aki mencari org y sangat penyabar. Sampai kini aki xjumpa g, kadang2 aki ase menyesal sebab lepaskan Xaki dulu. ABANG ADIB AMSYAR ABANG GHAFAR,  nama yang aki sentiasa ingat. Ada orang berkata kesabaran kunci ketenangan, aki akui ia betul. Bukan senang mencari ketenangan dalam kesabaran. Itu aki pasti, dibalik awan kinabalu.. aki terlihat seolah mt. kinabalu tersenyum seolah-olah ia berbisik melalui angin ranau:

Yang indah bukan milik kita
Yang palsu hanya seketika
Yang dimiliki hanya lah satu pinjaman
Yang dinanti hanya satu khayalan
Yang diharap kadang2 hanya mimpi
Berhenti memiliki apa yang dicari
Berhenti bermimpi apa yang dicari
Berhenti melukai apa yang dimiliki
Berhenti mencari apa yang hilang
Biarkan ia pergi mencari tempatnya
Yakin akan janji tuhan
Setiap kejadian milikNYA
Walaupun kita tak putus2 berusaha memiliki 
apa yang dimilikiNYA
Ingatlah blogger
Ia hanya satu pinjaman... 
Hargailah sekiranya anda berpeluang 
memilikinya...
Walaupun hanya sementara.



Aku Nak Jadi Kekasih Halal Dia!! part 3


  
********* Semasa Dahlia Eleen sedang berjalan sendirian di kantin, aku cepat-cepat berlari ke arahnya dan menjerit namanya. “Lia! Lia!” Dahlia Eleena terperanjat lalu pusing ke belakang. “La..kau Naim. Aku ingatkan orang gila manalah tadi yang menjerit-jerit nama aku ni... Haha. Apa mimpi kau ni tiba-tiba je cari aku ni?” Aku bernafas macam tak cukup oxygen dah, punya laju aku lari nak kejar minah ni. “ aku nak Tanya kau ni, kau kawan dengan budak perempuan yang baru masuk tu kan?” Lia mengerutkan dahinya sambil tersenyum sinis padaku lalu berkata, “Yup, apasal kau tanya? Nak berkenalanlah tu. Mende la kau ni, perangai tak berubah2,  Apalah nak jadi dah. Jangan haraplah kawan aku tu nak dekat kau kalau dengan perangai ‘playboy’ kau tu,  sedarlah. Dia tu bukan perempuan-perempuan ‘taste’ kau pon. Toksahlah kau nak menyibuk! Dia tak minat laki perangai macam kau. Lagi satu, dia tu kawan aku, kalau kau nak buat main2 g cari orang lain. Kalau tak naya muka kau aku lanyak nanti!.”

Aku selamba menjawab, “Garangnye kau ni, patut lah. Xde laki berani dekat ngan kau. Aku dah berubahlah. Aku nak tanya kau! Pernah ke dalam dua minggu ni kau nampak aku keluar makan dekat cafĂ© dengan perempuan-perempuan tu?” Lia menggelengkan kepalan je kerana itulah kebenarannya. Aku menyambung lagi, “Tau pun. Kalau kau nak tahu, budak perempuan baru tu lah yang ada semua ‘taste’ yang aku nak. Dialah satu-satunya gadis idaman pilihan hati aku. Haha. Tolonglah aku ya. Siapa nama dia? Aku dah cuba banyak kali tapi tak dapat-dapat.

 Tolonglah.” Lia hanya tersenyum sambil berkata padaku, “Telinga aku ni salah dengar ke? Si Putri Eleeyana Natasha tu  ciri-ciri wanita idaman lelaki ‘playboy’ macam kau ni? Haha. Kau jangan buat lawak boleh tak? Dia tu lain ok! Dia tak sama! Untuk pengetahuan kau, ‘playboy’ hanya layak berpasangan dengan ‘playgirl’ sajalah. Lupakanlah niat kau nak dekat dengan Putri tu. Dia tu jenis happy go lucky kadang2.. kadang2 pendiam, baik hati, penyabar, tak sesuai langsung ngan kau, dia tu sesuai ngan orang yang biasa2 je, bukan orang HEMSEM a.k.a ‘playboy’ mcm kau tu.” Aku tersenyum sedikit kerana kini, aku sudah pun tahu siapa nama si dia yang mengganggu hatiku. Haha. “Yang kau marah sangat ngan aku ni pasal? Kau boleh cakap apa2 sajalah Lia. Aku tak kisah. Yang penting, nama dia aku dah tau. Kalau ada apa-apa lagi nanti, aku akan minta pertolongan kau. Boleh kan? Hehe. Cuma, peringatan bagi kau. I’M NOT A  PLAYBOY ANYMORE OK! Understand? Assalamualaikum!” Aku terus pergi dari situ dengan satu senyuman. Aku langsung tak ambil hati dari kata-kata Lia tadi kerana aku berasa gembira dengan jawapannya tadi. Silap aku jugak dulu wat perangai macam2... tapi lantak la. Janji aku ada misi baru.. heheh... 

Gadis idaman kalbuku, kini aku sudah tahu namamu. Putri Eleeyana Natasha. Sangat panjang namanya.. Buat aku terpingga2... Hati aku seperti terusik,  Aku akan cuba memikat pemilik nama itu untuk menjadi permaisuri hidupku... InsyaAllah....************ bersambung....

Monday, July 25

Human disease!



6.00 a.m, 23 julai 2011, mt. kinabalu, sabah-


.......... the tragedy in life does not lie in not reaching the goal. The tragedy lies in having no goal to reach. It isn't a calamity to die with dreams unfulfilled, but it is a calamity not to dream. It is not a disaster to be unable to capture the ideal one, but it is a disaster to have no ideal to capture. It is not a disgrace not to reach to the stars, but it is a disgrace to have no stars to reach for.......


Just remember blogger! 

There will always be a "lie" in belive
An "over" in lover
And "end" in friends
An "us" in trust
And an "if" in life

-Pena-

Saturday, July 16

ME

sometime the person who tries to keep everyone happy is always the most lonely person. So never leave them alone, because they will never say that they need you.
pen off

Wednesday, July 13

Cerita dari sebuah kotak Tig Tag...

video

A song translated from soundtrack you beautiful drama;

I should've just looked away
I should've just ignored it
Like something I couldn't see
LIke something so beneath me
Why did I look at you at all

I should've just ran away
I should've acted like I
Couldn't hear you at all
I wish that I could silence
That voice thats calling out to me

Without a word, you showed me what its like
To feel so alone, then suddenly inside
A feeling overcomes
That I cannot control
I can't escape what i've become

Without a word, this blessing they call love
Turns into a dreaded painful curse
You left me standing here
Threw me away
What can I say? There are no words
You left me without words

Its not been long since then and
I've start a new beginning
But then I seee your face
So close but so far away
My heart it went back again

Without a word, goodbye finds my way
It finds me and it laughs right in my face
The game is set and done
And neither of us won
But I'm the only one in pain

Without a word, you took me by surprise
Without a word, everything 'round us changed
It'll never be the same
O oh no~
My mouth is closed there are no words

Without a word, you took me by surprise
Without a word, everything 'round us changed

Without a word, you showed me what its like
To feel so alone, then suddenly inside
A feeling overcomes
That I cannot control
I can't escape what I've become

Without a word, this blessing they call love
Turns into a dreaded painful curse
You left me standing here
Threw me away
What can I say? There are no words
You left me without words

I should've just ran away
I should've acted like I
Couldn't hear you at all
I wish that I could silence
That voice thats calling out to me

---------Oooo---
-----------(----)---
------------)--/----
------------(/-----
oooO--------
(---)---------
\--(--------
\)-
-----------Oooo---
-----------(----)---
------------)--/----
------------(/------

 *** Ia bukan sekadar sebuah lagu kosong, bukan dari seorang peminat korea. Tetapi ia sebuah cerita tentang sebuah KOTAK TIG TAG. Mungkin ia juga penghujung cerita hidup seseorang. 

~Hidup tidak selalu indah
Langit tidak selalu cerah
Suram malam tidak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitu aturan Tuhan~

  Pen off.

Tuesday, July 12

Cantek bukan cantik

Apabila mata mula berkata2...
 Lidah pun tak mampu bertutur...
Yang indah mungkin berbeza walaupun ia sama...
Yang menarik bagi mengerti dan yang mencari perbezaan...
 Yang ada akan ada.. jika kita ada untuknya...
Yang hilang akan ada.. jika ia milik kita...
Yang tenang akan wujud, jika kita memampu melepaskan...
Yang berkilau itu harapan, jika  ia menyakitkan...
Yang suram itu indah, jika hati bersama ketenangan...
Yang kusut itu adat, jika kita berani memanjatnya...
Tiada pagi yang tak didatangi malam yang suram





Mimpi bukan sekadar mimpi.. ia boleh di lakar di realiti dan mampu di genggam.

Yang cantik sentiasa diburu dan dicari oleh setiap mata dan hati. Mataku seperti mata kamu, mengenal cantik, namun hati ku tak mengenal erti cantik. Hati aku hanya mengenal apa itu cantek, walaupun tak cantik, tapi ia cantek dan mempunyai erti bukan yang palsu.

Pen off.

Catatan di bangku kosong



22:46 p.m, serdang, 12 julai 2011;

  • Di atas bangku kayu kosong aku duduk
  • Melihat dada langit
  • Sendirian aku tersenyum
  • Nun jauh di sana
  • sayup2 si bulan di balik awan malam
  • Aku larut dalam kepekatan malam
  • Langit yang kosong
  • Tanpa bintang
  • Bagai tak lengkap
  • Hiasan dinding langit
  • Malam ini
  • Angin bertiup tenang
  • Ini yang aku cari
  • Nafas berat berlalu bersama angin
  • Meninggalkan ketenangan meredakan diri
  • Redha perlu dicari bukan dinanti
  • Yang dimiliki bukan hakiki
  • Yang dicari belum tentu pasti
  • Yang dinanti 
  • Hanya pengharapan yang xkunjung tiba
  • Kesendirian suatu yang indah
  • Kesepian satu nikmat
  • Memiliki diri sendiri
  • Adalah anugerah
  • Menyayangi tanpa disakiti
  • Tiada penantian
  • Tiada pencarian
  • Tiada harapan
  • Hanya yang ada satu ketenangan
  • Dalam satu perjalan 
  • Mencari jalan pengujung
  • Di bangku kosong aku menulis
  • Sambil melihat
  • Bingkai langit
  • Jauh sudut hatiku
  • Aku berharap
  • Aku ,mereka dan juga kau
  • Mampu tersenyum
  • Seperti si bulan
  • Walaupun sinar si bintang
  • Tiada menghias dada langit
  • Menyuramkan malam yang dingin.

 Pen off.





Hanya sebuah contengan

Aku kembali,


Satu biasan cinta aku ukirkan, biasan cinta bercerita tentang kesetian. Sebuah biasan dari cermin hati manusia, mengungkap makna perasaan hati untuk sebuah pengertian akan makna bertahan, kesabaran kejujuran dan kesetiaan. Biasan cinta ini adalah satu bingkai hidup manusia juga tentang rase hati seorang insan yang setia walaupun cinta telah pergi.

Dibalik tangis,
tersimpan senyuman..
Dibalik kegagalan,
tersimpan kekuatan..
Dibalik penderitaan,
tersimpan kebahagian..
Dibalik kekecewaan,
tersimpan pengharapan..
Dibalik rasa benci,
ada rasa sayang yang terpendam..


Kesabaran milik insan yang menanti
Air mata milik mereka yang terluka
Pengkhianatan milik mereka yang setia
Kejujuran milik mereka yang percaya
Sayang milik semua orang
CINTA milik mereka yang BERUSAHA.

Andai segala2nya bukan milik kita
Jangan bersedih
Kerana kita masih milikNYA
Sedih itu wajib!
Air mata itu wajib!
Bukan tanda kelemahan
Lambang kekuatan
Satu permulaan
Selepas kejatuhan


Kasih sayang..
Adalah mata air ganti rugi sebuah pengharapan
Ketabahan..
Adalah nyawa untuk sebuah penantian.
Cinta sejati..
Adalah hadiah bagi orang2 yang bersabar dan percaya..

Rasa kehilangan hanya akan ada, jika kau pernah merasa memilikinya...



Pen off.

Saturday, July 9

Catatan terakhir



0000 a.m-1400p.m, Ahad, 10-7-2011, kuala lumpur:

“Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang telah dilupakan. Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam”. Ini merupakan ayat2 yang aku selalu katakan kat kawan2 aku. Realiti bukan senang nak bangun selepas kita berada dalam kegagalan or kekecewaan. 




Kegagalan, datang dalam pelbagai keadaan. Contohnya, orang gagal dalam percintaan, gagal dalam pelajaran, gagal dalam perniagaan, gagal dalam  hidup dan banyak lagi. Kegagalan selalunya di kaitkan dengan istilah kehidupan yang tidak lengkap. Berada dalam kegagalan kadang2 buat kita menjadi kuat. Kadang2 ini merupakan satu fasa dimana manusia hilang segala kekuatan dalam diri. Di saat ini kita menjadi lemah, keliru, dan for sure sedih. Selalunya mereka yang berada dalam keadaan ini amat2 memerlukan seseorang dalam hidup mereka. Disaat ini mereka benar2 mengerti istilah menghargai. 

Ada yang akan berkata, kenalah kita berani dan kuat hati untuk meneruskan hidup dengan mempunyai impian, azam dan matlamat yang jelas walaupun kita berada dalam kegagalan. Sekiranya kita tak berani maka ia sudah memberi ‘petanda’ hati kita memerlukan ‘motivasi’ dan ‘inspirasi’ dalam menjadikannya lebih cekal berdepan kegetiran hidup. Itu ayat2 orang yang dikatakan matang. 

Aku sendiri keliru, samaada aku sudah matang or masih dalam pencarian. Ada yang mengatakan aku matang, di mata mereka. Di mata aku, seperti aku belum dewasa akal lagi. Aku sendiri tertanya2, bagaimana kita mengukur kematangan seseorang? Semua orang pernah berada dalam kegagalan, dan serius, tak ade manusia yang suka berada dalam keadaan tersebut.

Aku sendiri pernah berada dalam kegagalan, n hanya satu perasaan yang sangat dahsyat bagi aku. Sungguh2 teruk.. kegagalan menjadi papan tanda buat aku, agar berhati2 ketika melangkah di masa kini. Namun sebaik manapun kita melangkah, langkah itu tak pernahnya sempurna. Pasti aka nada cacat celanya, aku sangat pasti akan kenyataan itu.




Kekecewaan, selalunya dikaitkan dengan patah hati seem ia satu pengalaman duka or sedih yang pasti pernah dilalui oleh semua orang.  Bagi mereka yang kuat hati or positif, patah hati atau kekecewaan itu hanya merupakan lagu yang biasa didengar atau pun frasa dalam sebuah buku cerita yang mereka baca.

 Dalam kamus hidup kita “kecewa” atau “patah hati” merupakan pekara yang wajib untuk dilalui, walaupun kita tidak mahu melaluinya.  Bagi mereka yang mengalami kegagalan dalam sebuah perhubungan, tidak ada perkataan yang dapat menggambarkan kedukaan, kesakitan dan kepedihan yang dialami. Kekecewaan selalu dikaitkan dengan masalah jiwa. Seperti jiwa aku! Kini mungkin kami dah mulai masuk tahap persimpangan yang semua orang sudah mula memikirkan tentang cinta. 

Berbicara tentang cinta memang payah, cinta sememangnya punya kekejaman, umpama pedang yang mempunyai dua mata. Tidak ada kegembiraan dan kebahagiaan dapat menandingi cinta sejati, tetapi apabila segalanya bertukar menjadi sebaliknya, kepedihan dan kesakitan yang dirasakan ibarat pisau membelah hati kita. Sukar melelapkan mata, apalagi menyentuh makanan….terasa dunia sudah sampai ke penghujungnya. Seolah-olah dunia telah terhenti… air mata.. seolah2.... di penjuru mata tak ubah seperti air sungai yang mengalir tanpa henti.

Huhuh package lengkap apabila anda terjebak dengan masalah cinta! Kadang2 aku tak faham apa yang kita cari dalam cinta, kadang2 ia indah hanya ketika ia mekar. Sebaliknya ia amat menyakitkan apabila ia hanya satu persinggahan. Dulu aku sering terfikir, kenapa perlu mengetuk pintu hati seseorang sekiranya hanya untuk singgah sebentar. Real penangan cinta lagi kuat dari penangan tangan kita sendiri! Ia boleh mengubah sikap seorang manusia. Bahaya2!!! Seperti satu serang hendap yang dilakukan tanpa disedari.

Memberi seseorang seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai anda kembali! Jangan harapkan cinta sebagai balasan. Itu yang aku amat pasti! Bukan senang nak mencari seseorang yang jujur menerima seadanya kita, kadang2 ia hanya kepalsuan semata2. 

Lumrah dunia, kecantikan dan harta menjadi garis panduan dalam memiliki seseorang sekarang, ia merupakan perkara pertama yang di pandang oleh manusia baik lelaki atau perempuan. Dalilnya yang diriwayatkan Imam Bukhori dan Muslim dari Abi Hurairah r.a, dari Nabi Saw yang bersabda :

[Dinikahi wanita karena hartanya, keturunannya, kecantikannya dan karena agamanya, maka utamakanlah yang punya agama sehingga kamu akan beruntung"]

Hati yang sakit boleh dirawat, walaupun memerlukan masa yang sangat lama. Lama2 ia akan sembuh juga. 

Ada yang berkata perkara pertama perlu dibuat apabila berada dalam kekecewaan adalah terimalah hakikat bahawa segalanya telah berakhir!” Sebanyak manapun rayuan atau pujukan yang kita lakukan tidak akan membuatkan si dia kembali kepada diri kite, kecuali si dia merasa simpati terhadap kite – tetapi jarang sekali ia akan berlaku.

Try fokus keada tujuan hidup kite.  Dapatkan kestabilan emosi.  Jumpa kawan-kawan atau hubungi adik beradik yang rapat dengan anda sekadar berbual kosong. Itu lebih baik daripada membiarkan masa kite dipenuhi dengan melayan perasaan sedih.  Buang segala apa yang boleh mengingatkan anda kepada si dia…termasuk hadiah pemberiannya kerana ini akan membuatkan kite lebih cepat melupakan si dia! Cuba cari kehidupan yang baru, walaupun susah. Tapi ia yang terbaik.


Pliz stop beri harapan pada diri sendiri! walaupun si dia memberi harapan pada diri kite. Harapan yang diberikan belum tentu lagi sahih untuk ditunaikan. Kadang2 ia hanya sekadar kata kosong untuk menyedapkan hati. Sebaliknya ia merupakan satu racun yang akan memakan diri sedikit demi sedikit. Menunggu panggilan telefon atau sms hanya akan melambatkan proses penyembuhan hati kite. Usah mencari sebab mengapa hubungan itu berakhir kerana ianya akan menyakitkan hati kite sendiri apabila mengetahui sebabnya. Biarkan saja berlalu...

Paling baik, sibukkan diri dan jangan mengurung diri di dalam bilik … cuba berbual dengan kawan-kawan tetapi elakkan daripada menyentuh masalah kite. Kite akan merasa lega apabila tidak memikirkan kesedihan kite.

Jangan bersendirian. Cuba cari kenalan baru. Kadang dengan menangis kite mampu meringankan beban yang ada di hati…jangan malu untuk menangis. Aku memang suke menangis sebab aku akan rase sedikit tenang. Cuba cari tempat yang sesuai dan menangislah sepuas hati kite....   Namun aku sendiri tak pasti sampai bila ketenangan itu akan bekekalan.  Kadangkala emosi orang yang kecewa itu seperti roler coaster. Ada masanya kesedihan itu tidak dapat dibendung lagi.

Panjang lebar aku mengarut kali ini,  mungkin sebab aku sendiri rase terluka, or mungkin sebab aku melihat kelukaan di hati orang lain dan mungkin juga hati aku sendiri. Kadang2 berada dalam keadaan ini buat kita membenci segala2nya. kadang2 aku pandai bercakap saja. kalau aku nak apply apa yang aku sendiri cakap pun susah. Tapi ia satu kenyataan bukan satu kepalsuan. Hakikat kau juga mungkin pernah alami.

Aku dah letih nak menulis, mungkin perlu berehat seketika, mencari ketenangan dan mencari jawapan bagi setiap persoalan yang berlegar di benak. Kadang2 aku fikir it better lost than being found. To all blogger yang sudi singgah n membaca blog ni thank a lot... , sori la kalau blog aku ni tak segah blog orang lain. Teratak usang adalah dairi perjalanan hidup aku, bukan sebuah blog yang gah untuk aku bangga2kan. Ia hanya bingkisan cerita seorang manusia dan manusia dikelilingnya. Just sedikit ingatan bersama untuk diri aku dan kalian, walau sebesar manapun kesedihan kite,…kite pasti dapat melaluinya…….dan seorang kawan ada berkata biar Tuhan saja yang menentukan kehidupan kita sebagaimana yang Dia kehendaki…. Salam.

Kebahagiaan terletak kepada mereka yang menangis, mereka yang terluka,
mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka
yang boleh menghargai kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup
mereka.

Pen off.




Friday, July 8

Setelah dilukai, adakah kita mampu tersenyum?

 



Umpama mimpi ku kecap kenangan
Taman permainan masa kecil dulu
Sisip senyum mu
Kemanisan tanpa gula
Meninggalkan seribu keresahan

Kala gerimis menitis di hati
Kenangan lenyap tanpa sedar
Mungkinkah ada lagi
Saat saat indah itu
Agar dapat kita bersama lagi

Dalam kelam engkau datang
Memujuk hati yang sepi
Dalam terang engkau hilang entah ke mana
Andai kata hanya mimpi
Mengusik kenangan silam
Mengapa hangat tangan mu ku terasa

Namamu kuukir di pohon di tepi taman
Sebagai hiasan lambang cinta yang terlarang
Semoga kau terlihat tika melintasi taman
Sebagai tanda percintaan abadi
Ataupun pada malam
Namun nan cahaya purnama menyuluh
Ukiran yang memanggil sejuta seri
Yang menghias taman ini
Penuh dengan cahaya misteri
Kekosongan hingga ia
Kesepian

Harumnya mawar menyulam asmara
Harum cempaka kesayuan
Di taman astakona yang tiba-tiba menyepi
Mungkinkah akan begini selamanya


**** Kadang2... ada pertemuan yang berlaku kerana kesilapan.. ya allah.. berikanlah aku satu jawapan,,, bukan satu harapan... 

Wednesday, July 6

Forest is For Us

Hutan adalah sebuah kawasan yang ditumbuhi dengan lebat oleh pepohonan dan tumbuhan lainnya. Kawasan-kawasan semacam ini terdapat di wilayah-wilayah yang luas di dunia dan berfungsi sebagai penampung karbon dioksida (carbon dioxide sink), habitat hewan, modulator arus hidrologika, serta pelestari tanah, dan merupakan salah satu aspek biosfer Bumi yang paling penting.

Hutan itu unik, apabila ia tidak disentuh. 
Mengalir air sungai tenang.



Seindah ciptaan tuhan yang kita mungkin tak sedar.


Akar2 pokok yang dahulunya berpaksikan tanah.


Disebalik kebiruan air terjun.


Sampai bila keindahan alam ini akan berkekalan? Ramai manusia bertanya, kenapa aku melibatkan diri dalam perhutanan. Inilah antara sebab2nya, aku terpukau akan keagungan hutan. Seolah2 ia memanggil2 aku dan mereka untuk melindungi kehidupannya yang akan diancam oleh manusia seperti aku dan mereka juga mungkin kau.


Kami akan berdiri bersama alam semulajadi, menjadi sebahagian daripadanya. Bersama-sama mendengar keluhannya, walaupun suatu hari nanti keluahan itu tidak kedengaran lagi.  

" Forest is For us, the age of nature is past it has finally exhausted the patience of all sensitive minds by the loathsome monotony of its landscapes and skies"
 
Pen off.

Janji

 

Janji merupakan salah satu perkara biasa dalam kehidupan seorang insan. Manusia melafazkan sesuatu janji semudah menyebut a,b,c. Janji juga dilabelakan dengan beberapa frasa atau gelaran khusus seperti 'janji Melayu' dan sebagainya. Malangnya, kebanyakan manusia kerap mungkir janji sekerap ia berbicara. Mengapakah terjadinya fonemena ini ?

Aku pun tak tau kenapa payah sangat manusia nak mengotakan janji mereka, aku benci orang berjanji. Macam aku pernah tulis dulu kat blog ni, Trust=shit. Kita  berjanji untuk mendapatkan kepercayaan orang lain. Sayangnya bila kita telah mendapatkannya, kita persia-siakan. Aku sendiri pernah berjanji dengan orang, aku akan kotakan janji aku.kalau tak mampu nk kotakan bg tau siang2, tok sah nak berlagu sayang kat telinga orang lain. kalau kau tak mampu mengotakan kata kau, apa guna kau berjanji? Memberi kata2 palsu kepada orang yang lain. Kau tahu bagaimana rasa sakit hati, apabila ada manusia menipu kau? Pasti kau pernah alami punya. Semua rasa macam celaka! Kadang2 ia menyebabkan manusia putus harapan dan kepercayaan pada manusia yang lain. 

Ada janji yang punyai harga, ada janji hanya berpaksikan hati, ada juga janji hanya berpegang pada kata2.. perbezaan janji2 ini sangat banyak. Tapi disaat itu, satu janji telah dibuat. Tetapi kenapa seringkali ia dimungkiri? Adakah janji mempunyai jangka hayat? ada tarikh luput? yup.. janji yang berharga ada segala itu. Adakah janji yang biasa dibuat manusia mempunyai jangka hayat? Damn! janji hanya janji Mungkin janji2 hanya perlu kata2, senang xperlukan cost yang banyak hanya perlu hamburkan kata manis, mampu mengikat janji. Itulah sebuah janji, hanya satu tuturan manis yang menyakitkan jiwe manusia di suatu masa! 


" When people ask me, why so hard for me to trust others? I ASK THEM WHY IT'S SO HARD TO KEEP A PROMISE? n they SILENT"

Pen off.

Tuesday, July 5

o('.')o o($.$)o AKi~~~



  • Experience is a beautiful thing
  • It will allow you to recognize the same mistake over and over again.
  • Life can be a series of disappointments
  • And it just broken only
  • Sometime life is like a cup of tea
  • It’s all in how you make it
  • Don’t cry over the past
  • It’s gone
  • Don’t stress about future
  • It hasn’t arrived
  • Lived in the present and make it beautiful.
  • No man in this world rich enough
  • Even to buy his PAST
  • So LIVE each moment of life
  • Some people come into our lives and quickly go
  • Some stay for while and leave footprints on our hearts
  • And we are never, ever the same
  • Every day may not be good
  • But there’s something good in every day.
 Pen off.


Bingkisan hati~

“AKI,  Aku dah penat nak menyayangi dia. Aku dah letih hadapi semua ini sendiri. Kenapa dia pilih aku? Kenapa dia sayangkan aku than biarkan aku tertunggu sekarang? Apa salah aku kat dia? Dia hadir masa aku amat memerlukan seseorang untuk menyokong aku. Kini? Kenapa dia hilang?,,,, AKI aku betul2 tak faham. Tak de sape yang tahu macam mana aku rasa sekarang. Perasaan ini membunuh hati aku, aku benci lelaki! Semua penipu!!!”

***** Pena ~~~ Apabila seorang wanita benar-benar jatuh cinta kepada seorang lelaki ia adalah perasaan yang ikhlas dari hatinya, perubahan sikapnya dapat dilihat dengan jelas. Hati wanita selembut kapas. Mereka sanggup berkorban dan melakukan apa sahaja untuk insan yang mereka sayang.Oleh sebab itu mereka sensetif terhadap perubahan sekeliling mereka. Wanita dianugerahkan keistimewaan yang jarang ada pada lelaki. Daya penduga @ in sting mereka lebih power dari lelaki. Dan hati mereka juga mudah tercalar dengan pelbagai perkara yang mampu melukakan hati mereka. 

Untuk seorang lelaki, sekiranya kamu menyedari teman wanita kamu sentiasa bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kamu dengan rela hati, nyata kamu tidak silap memilih teman hidup. Situasi ini terang-terangan sudah menjelaskan perkara sebenar. Dia bukanlah jenis orang yang berdamping denganmu sekadar suka-suka ataupun untuk mengambil kesempatan,tetapi atas dasar cinta yang sebenar. Betapa beruntungnya kamu.

Selain itu, jika teman wanitamu sentiasa buat hatimu senang dan terhibur, itu tandanya dia inginkan perhubungan yang serius daripada kamu. Sudah tentu dalam sesebuah hubungan kita inginkan sesuatu kenangan yang manis untuk dikenang. Wanita suka mengingat saat yang buat mereka tersenyum, walaupun bagi lelaki ia tidak memberi sebarang erti. Jadi tidak hairanlah wanita sebegini sentiasa inginkan suasana ceria setiap kali berdampingan dengan orang yang dianggap istimewa dalam hidupnya. Padanya, sudah menjadi tanggungjawabnya untuk membuatkan hati orang yang disayangi sentiasa senang dan terhibur.

Jangan kamu anggap teman wanitamu seorang yang kuat membebel sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Dia akan sentiasa mengingati orang yang dia sayangi agar hubungan yang terjalin berjalan lancar tanpa sebarang masalah. . Fitrah manusia wanita memag lebih kuat membebel daripada lelaki, itu tandanya dia amat menyayangi perhubungan di antara kamu. Jadi, terbukalah mendengar nasihatnya.

Cemburu! Wanita memang kuat cemburu, (aku akui sendiri).. Tetapi ia merupakan satu sikap yang paling tidak disukai oleh kebanyakan insan yang bercinta. Namun jika diamati, cemburu sebenarnya tanda seseorang itu terlalu menyayangi kamu dan tidak mahu hati kamu berubah. Bukan bermaksud dia ingin mengongkong kebebasanmu, tetapi dia cuba mengambil berat setiap apa yang dilakukan oleh kekasihnya pada setiap inci. Jika kamu setia padanya, tidak salahkan dia cemburu asalkan tidak cemburu buta!

Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Kadang2 teman wanitamu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja. Kalau boleh biarlah ke jinjang pelamin, baru berbaloi! Mostly girl akan memikirkan bab2 ni more than man.. i think soo... hhuhuhuh.

Kamu pasti pernah melalui situasi di mana teman wanitamu marah dan sentiasa curiga setiap kali kamu bercerita atau berjumpa mengenai wanita lain di hadapannya. Jangan risau. Bukan bermakna si dia ingin mengongkong perjalanan hidupmu, tetapi risau sekiranya kamu mula berpaling tadah apalagi setelah berjumpa dengan wanita yang boleh menjadi pencabar terdekatnya. Ini tandanya cintanya begitu mendalam terhadap mu. Jarang wanita sanggup berkongsi kasih dengan orang lain, itu hakikat kejadian.. 

Ada juga wanita yang jenis cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebih2 lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh. Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain. Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.

Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman wanitamu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu. Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya. Jangan pula kamu sangka manjanya itu mengada-ngada. Ia penting dalam merapatkan hubungan antara kalian +++ menambahkan perasaan sayang jugak.. hahahah.

Kamu memberitahunya yang kamu akan ke satu-satu tempat untuk satu jangka masa yang agak lama. Tiba-tiba dia jadi menggelabah dan tidak menentu. Itu tandanya si dia langsung tidak boleh berjauhan darimu dan kamu tidak perlu ragu lagi tentang kesetiaannya.

Sekiranya teman wanitamu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur. Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.

Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. jarang rasenye lelaki menitiskan air mata untuk seorang perempuan selain daripada ibu, isteri, anak or adik-beradiknye.. tetapi bagi wanita, air mata merupakan sahabat yang paling rapat dalam hidupnya. So, pliz2.. don’t make women cry because of u! Kesian dia!

Dan pengorbanan paling besar sekali gus menjelaskan lagi betapa si dia menyayangi dirimu apabila wanita tersebut menjadi milikmu yang kekal, dia memberikan kamu si lelaki sebuah keluarga, kasih sayang yang tak terhingga, sentiasa mententeramkan kamu di saat kamu kegusaran dan sentiasa bersama2 meniti usia sebelum ajal menjemput dirinya.

Aku pahat bingkisan ini, semata2 untuk seorang wanita agar menjadi satu pengetahuan buat seorang lelaki.  Jiwa antara seorang wanita dan lelaki amat berbeza, namun ALLAH telah janjikan kesempurnaan apabila dua jiwa ini di satukan. Kadang2 kita merasa letih menyayangi sesorang, namun ALLAH tak pernah letih menyayangi diri kita. Di hantarnya, bertalu2 dugaan agar hati kita menjadi kuat. 

Ingatlah pesan AKI;

Biar kepahitan itu pergi
Agar kemanisan mengisi
Biar kekecewaan berlalu
Agar kegembiraan datang
Biar penderitaan menyapa
Agar tembok kesabaran terbina
Biar kesepian berlabuh
Agar kerinduan mengamit hati
Biar kemarahan menyisip pergi
Agar ketenangan bertaut kembali
Biar ketakutan singgah di hati
Agar keinsafan menebal di jiwa
Biar apa pun yang datang
Ia adalah ujian daripadaNYA.

Pen off.