Friday, June 3

nilai seorang sahabat

salam.................... lama dah aku menyibukkan diri dengan urusan seharian. Almaklumlah, sy berkerja xikot mase +2 pulak, ade event yang baru je berlangsung.. HARI BELIA NEGARA. Habis2 je event tu, rest sehari terus kene g GUA MUSANG lak,, now cuti weekend.. dapat la rehat2 sikit2.. huhuh member2 ak ramai yang masih bertapak dibumi uPm ni.. macam2 keje yang depa buat! sama lah macam aku kan.. hahahah..... ade gak beberepa orang baru je melabuhkan tirai bersama upm,,, pulang sudah ke kampung halaman masing2,,, tak kurang juga yang baru bertunang.... HUHUHU TANIAH KAK NANA N ABG WAN... mereka berdua tu org fac ak,,, taklama lagi bakal di satukan... amin2..... aku??? aku yang masih terkebil2 kat sini menunggu jawapan dari satu persoalan... huhuhuh SATU PERTEMUAN SATU KESILAPAN.... erm,,,, we talk about it later.. sekarang ak nk bercerita tentang NILAI SEORANG SAHABAT. kenapa tibe2 aku nk cerita pasal sahabat??? huhuhuhu entah lah... bila berjauhan dari depa, aku rase sebahagian dari kehidupan aku hilang. kehadiran diorang suma melengkapkan setiap masa dalam hidup aku, macam2 perangai aku jumpa. but depa suma sahabat aku!

Dalam dunia ini, kite xpunya sesiapa kecuali diri kite sendiri. Tetapi dalam kita bersendiri, kita beruntung kerna mempunyai seorag sahabat yang memahami kita. Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat, begitu juga die. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kite. Kita rase dikhianati bila die xmenepati janjinya. Kita tidak memberi die peluang untuk menerangkan keaaanya. Bagi kita, itu alasanya untuk menutup kesilapan dan membela diri. Kita terlupa, kita juga pernah membeiarkan dia ternanti-nanti, kerna ada janji yang xkita ditepati. Kita beri beribu alasan, 'memaksa' die menerima alasan kita. Wakti itu, terfikirkan kita tentang perasanya?? Seperti kita, dia juga tahu rase kecewa... tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan die. Die mendengar luahan perasaan kita, segala kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kite lahkan, dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya, kita terlalu asyik bercerita tentang diri kite hingga kadang2 kite terlupa kawan kite juga ada cerita yang ingin dikongsikan bersama. Pernahkah kite memberi die peluang untuk bercerita tentang rase bimbnagnya, rase takutnya???

Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kite?

Iklaskah kite mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?

Mampukah kite menjadi sumber kekuatannya seperti mana die meniupkan semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kite yakinkan die bahawa kite boleh dipercayai, kite boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah?

Bolehkah kite menjadi bahu untuk die bersandar harapan?

erm,,,,,,,,,,,,, Sesekali jadilah kawan atau sahabat yang mendengar dari yang hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati, dan perasaan kawan kite, kerna die juga seorang manusia; dia juga ada rase takut, bimbang, sedih dan kecewa. Die juga ada kelemahan dan die juga perlukan kawan sebagai kekuatan. Jadilah kite kawannya itu, Kita selalu melihat die ketawa, tetapi mungkin sebenarnya die xsetabah yang kita sangka. Di sebalik senyumanya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan, disebalik kesenanganya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu..... 

tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti die, mungkin kita akan tahu kan..

Kau yang membaca,fikirkan lah, adakah kita layak menjadi kawan, teman dan sahabat kepada mereka?..... No comments:

Post a Comment