Monday, September 5

versi raye!

Salam... 2 minggu aki ilang dari teratak... huhuhu,, balik kampong kan,,, alhamdunilah... pose pon dah setel... raye pon dah setel... lemang dan rendang pon dah setel... raya tahun ni aki rase gembira dan ada jugak sedih sedikit .. yang rase gembira,, bukan sebarang gembira.. tetapi gembira bermakna... huhuhuh... sedih bukan sekadar sedih.. tetapi sedih yang menginsafi.... why2?????

Perkara yang mengembirakan:

1. Tahun ni tahun pengajian terakhir dan aki bakal bergelar graduat pada bulan 10 ni..

2. Tahun ni jugak aki bakal melangkah satu tingkat lagi ke pengajian y lebih tinggi,,, (amin pemohonan dah diluluskan... bakal memulakan nya pada tanggal 12 sept 2011 ni... insyallah,, akan aki usaha sekuat2nye,,, sampai berjaya.. amin ya allah!!!!)

3. Tahun ni tahun yang banyak dugaan... yang banyak buat aki mengalirkan ayak mata,,, membuat aki hilang deria rasa ke 6.. yang buat aki lagi matang.. yang buat aki mengerti banyak mende... what woos that????

                - projek degree aki yang  menyiksa jiwe.. zahir dan batin!
                - bergelut masalah dalaman antara beberapa manusia
                - exam2....
                - menyayangi orang yang belum tentu menyayangi kita
                - i’m lost my trust.. (tah mn aki letak,, lupa dah.. huhu)
                - tak mampu mengengam sebuah permata di hujung mata
                - money2....
                - pepisahan
                - macam2 g la.... 

4. macam2 la, aki dah lupe dah.. ada yang indah untuk di ingat... ada yang pahit untuk disimpan.. entah la... aki pon xpasti.... sejauh mana aki mampu melangkah... adakah langkah aki akan tamat pada saat ni?? Aki sendiri xpasti... 

5. Pada tahun ini jugak TERATAK USANG wujud... inspirasi dari seorang lecturer.. yang suka menulis buku... membuat hati dan jari aki sama2 bekerja menghasilkan TERATAK USANG.... walaupun ia xse gah seperti homepage yang lain... namun ia mampu membuat aki tersenyum... mungkin juga anda tersenyum apabila lalu di teratak aki,,,

Perkara yang menyedihkan:

1. setahun sekali raya... mean,,, setahun sekali berkumpul ramai2... saudara mara,,,, Ya allah,,, aki terkesima sangat2 raya tahun ni... saudara2 aki semua yang pangkat pak cik2 n makcik2 aki dah melangkah ke alam tua,,,, Nampak sangat perubahan fizikal mereka,,,, sampai ada yang aki xcam dah muka... saudara2 or sepupu2.. or adik aki sendiri makin dewasa... makin besar panjang,... subhanallah.................. mengucap panjang aki.... cepatnya masa berlalu,,,, mereka di telan masa sehingga kita xsedar... kita makin berubah dari satu fasa.. ke fasa yang lain... ia buat aki takut akan perubahan ini.... perubahan yang mengubah keindahan dahulu... makin kita dewasa... makin banyak yang kita hilang... ya allah.... aki masih xbersedia untuk menhadapinya,,,, dengan kesibukan dunia kita lupa akan perkara itu,,,, kita lupa akan USIA kita sendiri.... sayu aki memandang setiap saudara mara aki,,,, moga mereka mendapat rahmat dr yang ESA.... anda  juga mesti mengalaminya jugak kan.....

2.  .  like aki pernah kate dahulu... apabila septmbr kembali.. aki akan bergelut dengan cabaran baru... erm,,, cuba secuba yang mampu... melepaskan segala yang bukan milik aki... dan memulakan dengan yang baru... aki benar2 berharap... aki dapat melupakan segala anasir2... dari dalam mahupun luar,, yang mengongcang tali jantung aki... menebuk tempayang ayak mata aki... “pergilah.... tolong lah pergi dari minda... hati... telinga... mahupun pandangan aki... tempat kau  bukan di sini dengan aku... aku izinkan kau pergi... dan usah kau kembali sekiranya untuk menyakitkan sekalian yang ada dengan diri aku”..... (i’m serious with this word!)

 3. pertembungan dengan saudara2 buat aki... rase tercabar n seedy sikit,,, melihat mereka yang telah berpasang2.... ada yang dah berkerjaya,,,,  ada yang dah berkeluarga,,,, indahnya,,,, rase suasana kekeluargaan,, ada bb,,, ada hubby,,, raya bersama2... punya rasa tanggungjawab.... hahaah.. aki jujur,,, aki jeloz sebenarnya,,,, huhuhu la ni kite ni terkial2 mencari rezeki.... lagi terkial2 mencari putera hati.... kita bukan cantik nk menharapkan jejaka yang hemsem.... kita bukan mewah... nak mengharapkan intaian orang berada... kita sederhana seadanya ciptaan NYA.... acap kali,,, aki pujuk hati bila si JELOZ mengusik hati.. 

[“sabar ye mata... belum tiba masa untuk kau diredupkan dengan pandangan seorang lelaki yang benar2 jujur dengan pandangannya...”

“sabar ye akal... belumtiba masa untuk kau kusutkan benakmu, memikirkan diri seorang lelaki yang menberi kebenaran untuk kau memikirkan akan dirinya...”

N yang penting! 

“Sabar ye si hati.... belum masa untuk kau menyayangi, merindui, dan mengasihi seorang lelaki yang sanggup menerima dirimu dan membimbing dirimu,,,”

“sabarlah diri ku... akan tiba masanya nanti.... yakin kan janji tuhan...”]

“CINTAKU DAN HATIKU BUKAN UNTUK DIMILIKI, NAMUN  IA UNTUK DIHARGAI DAN DIJAGA. SUPAYA IA MAMPU MENGIMARAHKAN SEBUAH MASJID YANG DIBINA DAN MENJADI PENYERI KETIKA DI SYURGA... AMIN.....” 

(ni bukan ciplak2 nye ayat k... tulus dr hati nurani aki sendiri.. takut kecewa buat kali kedua,,,,)

Finally, September yang tiba dengan cabaran,,, aki sahut dengan senyuman.. walau jauh di sudut hati parut yang lama masih belum pudar tone warnanya... but life must go on!! To all blogger... dari Malaysia... over sea....  jauh kat mana2 pon anda... aki ucapkan selamat hari raya n maaf sekirannya... sepanjang anda membaca mana2 post aki.. anda terasa hati... maaf sekiranye ada post milik bolgger2 lain aki tercopy untuk di gantung kat dinding teratak ni... xde niat nk mencuri... Cuma nk mengkongsi ilmu bersama,,,  sekian... wasalam.No comments:

Post a Comment