Saturday, June 18

Satu perjalanan Ibu.. emak.. umi.. menurut pemahaman ringkas merupakan pangilan untuk seorang wanita yang melahirkan dan menyusukan seorang manusia di dunia ini. A mother, mom, mum, momma or mama, is a woman who has conceived, given birth to, or raised a child in the role of a parent.  
Ayah.. abah.. buya... apak... merupakan pangilan untuk seorang lelaki yang bertanggungjawab menjaga, melindung dan membesarkan seorang manusia di dunia ini. A father, dad, daddy, papa is defined as a male parent of any type of offspring. 


Ketika kita mula2 dilahirkan.. kedua insan ini menangis bersama-sama kita. Tangisan mereka berserta senyuman. Tatkala wanita bergelar ibu bertarung nyawa untuk melahirkan kita, seorang lelaki tidak putus2 berdoa agar wanita itu dan seorang insan yang bakal menjadi warga dunia selamat dalam perjuangan mereka. Disaat kau dan wanita itu berjaya menempuhi halangan maut itu, dunia seolah2 ketawa gembira. Tapi pasti... aku sangat2 pasti akan ada 2 insan yang akan menangis. Seorang wanita dan seorang lelaki akan menangis di saat kau selamat lahir ke bumi allah ini. 

Lalu lelaki itu mengambilmu sambil meniupkan kalimah-kalimah suci ditelingamu.... 

Allahu Akbar Allah is the greatest
Allahu Akbar Allah is the greatest
Ash hadu an la ilaha illal lah I bear witness that there is no deity but Allah.
Ash hadu an la ilaha illal Lah I bear witness that there is no deity but Allah.
Ash hadu an-na Muhammadar rasulul lah I bear witness that Muhammad(saw) is the messenger of Allah.
Ash hadu Anna Muhammadar rasulul lah I bear witness that Muhammad(saw) is the messenger of Allah.
Hayya 'alas salah Come to payer
Hayya 'alas salah Come to Prayer.
Hayya 'alal falah Come to your Good
liayya 'alal falah Come to your Good.
Allahu Akbar Allah is the greatest
Allahu Akbar Allah is the greatest
La ilaha illal Lah There is no deity but Allah.

 Bagi umat islam.. WAJIB untuk di azankan bayi yang baru di lahirkan. Kenapa? Mengazankan bayi merupakan sunnah yang dperintahkan Rasulullah SAW kepada orang tua yang baru kelahiran bayi.Dan diantara salah satu hikmahnya adalah bahwa kalimat pertama yang diperdengarkan pertama kali adalah kalimat tauhid. Diriwayatkan leh Abi Rafi? bahwa Nabi SAW mengazani telinga al-Hasan ketika dilahirkan oleh Fatimah ra. (HR Abu Daud, At-Tirmizy dengan sanad shahih).Ada juga khabar dari Ibnu As-Sinni dari Al-Hasan bin Ali dengan sanad marfu?,Siapa yang mendapat kelahiran anak lalu mengazani pada telinga kanannya dan mengiiqamati pada telinga kirinya, maka tidak akan dicelakakan jin.Hadits lainnya adalah:Dari Ibni Abbas ra. Bahwa Nabi SAW mengazani telinga kanan Hasan bin Ali pada hari kelahirannya dan mengiqamati telinga kanannya.Kedua hadits ini diriwayatkan oleh Al-Baihaqi dan memang dalam sanad keduanya ada dho?f (hadits dhaif). Namun hadits yang pertama yang isiya tentang azan tanpa iqamatadalah hadits shahih.Hadaanallahu Wa Iyyakum Ajma`in, Wallahu A`lam Bish-shawab,Wassalamu `Alaikum Warahmatullahi Wa Barakatuh.Setelah selamat segalanya, bermulalah kisah hidup kau, aku dan mereka sebagai seorang manusia di muka bumi ini.  Ketika kita kecil, kita hanya tidur, menangis. Seolah-olah sedang berehat, sebelum tiba masa meniti dunia yang terbentang luas ini. Ibu sentiasa tersenyum melihat wajahmu, wajah yang dinanti-nantikan dalam tempoh 9 bulan lalu. Kemana sahaja si ibu pergi, kau tetap bersama. Si ayah, tak putus2, ketawa. Gembira menyusur hatinya, melihat kau tidur lena. Dalam hatinya mungkin berkata " ya allah, besar sungguh amanahmu terhadapku, kau hadiahkan aku anugerah yang xterbayar dengan hartaku". 
Ketika kau sakit, mereka gundah tiada ketentuan. Kesedihan, kebimbangan menghantui seluruh hidup mereka.  Setiap saat mereka berdoa dan tidak meninggalkan mu bersendirian. Air mata sering menjadi teman rapat mereka.

 Kau makin membesar, di suatu masa kau hanya tidur dan menangis, kini kau sudah pandai tersenyum. Senyuman kau membuat kedua-dua mereka menangis lagi, kegembiraan yang tiada noktah. Senyummu mampu menlenyapkan kesakitan, kesedihan dan kepayahan yang mereka alami sebelum wujudnya kau. Hanya satu pinta hati kecil mereka, moga kau menjadi orang berguna pada dunia dan agama kelak. Mereka tidak meminta balasan, cukup sekadar di hargai.. No comments:

Post a Comment