Thursday, December 22

game kehidupan! let play!!!


2.25 a.m/Malaysia/Friday/23.12.11

Salam….. selsema! Aku paling benci selsema… hidung sumbat sana sini… mate mula la terkebil2.. ni semua gara2.. kena ujan masa balik bilik petang tadi! Xpe la… janji aku dah abis exam!!! Exam final g tu!! Adik2 aku baru nak masok study week minggu depan, aku final dah minggu ni… hahahah… aku sebenarnya, nak menyembang @ mengumpat.. pasal seorang “kawan” ni bukan mitos dongeng… but reality life.. aku penah cakap some time trust like “shit”, manusia… kejadiannya sangat unik, tambahan pula di bekalkan otak yang boleh berfikir dan hati untuk menilai… 

Setiap manusia, berjalan di muka bumi ni dengan langkah mereka sendiri dan bertanggungjawab dengan apa sahaja yang berlaku pada diri mereka. Betul?
Manusia juga boleh membuat pilihan, apa sahaja yang boleh menjamin kehidupan mereka dan buat mereka selesa.  Betul?  

Manusia juga, xboleh terlalu bergantung hidup dengan manusia lain untuk hidup. Mereka ada haluan dan tatacara hidup mereka yang tersendiri. Betul?
Tetapi manusia hidup menongkah arah dengan manusia yang lain. Untuk kehadapan, bukan sendirian mampu menakhluk arah2 tuju dengan kompas sendiri. Ada yang tiba masanya kita bergantung bahu dengan yang lain. Dan selayaknya manusia bukan hanya bertanggung bahu apabila menogkah arah sahaja, sepatutnya bersama2 menyusur alur kehidupan seiringan. 

Bukan ini bermakna, selamanya melangkah bersama, tetapi ada masanya. Jangan hanya tegar bak pepatah melayu, “budi bahasa budaya kita” jangan dikala tersepit Nampak saja apa yang mampu digapai. Jangan kita jadi seperti si tong sampah, bila perlu busuk pon sanggup di pegang… bila xperlu, jauh nun ku tending.. macam manusia gak, yup! Kite ni hidup kena independent! Kena berdikari, xboleh tunggu2 orang.. akan tetapi, manusia ni saling berhubung… disebabkan itu wujudnya istilah kemanusian… xsalah mengemudi perahu sendiri kalau xboleh berkongsi kapal yang besar.. namun ingat la.. “budi bahasa budaya kita” nah…. Karam perahu dilautan… kapal nan besar ini jua yang menyauk kau ke atas… xpayah pon kalau kita berbahasa… xsemahal emas bumi.. ye lah.. kita semua nak yang terbaik untuk diri kita, tapi jangan sampai hilang peribudaya diri. Aku xsalahkan mereka atau sesiapa, tapi aku terkilan… macam biasa.. manusia yang pandai mencari budi tetapi kurang fasih berbahasa… macam mana nak mengambarkan budaya kita?

Aku xmintak, dijaga sepanjang masa.. ye.. hidup aku milik aku. Namun ingat baik2… bukan semua manusia yang kau jumpa seperti yang kau inginkan.. mereka boleh jadi sebaliknya,,, perihal manusiakan.. tapi aku terasa bodoh, bile terjumpa insan2 yang pandai “berbudi bahasa” tetapi “itu bukan budaya kita” berbahasa bila perlukan sekalung budi, ye lah.. aku hidup di kalangan mereka, meraih kepingan hidup aku… aku terlupa nak memberitahu… ingat tak dulu, dlm post y terbaru.. aku ada kata “no sharing, no caring”.. aku silap………………… ada beberapa ayat tertinggal… sepatutnya… “no sharing, no sharing; no caring, no caring”… baru lengkap perpatah moden aku… bukan sebab aku marah kat sape2.. Cuma bengang, adat manusia… perpatah dahulu hanya hiasan.. “budi bahasa budaya kita” konon… karut! Cukup la,,, aku jumpa sorang… buat aku sedar,… jangan terlalu menjaga diri orang lain… nanti mereka xsempat merasa menjaga diri sendiri… hahah… aku mengarut, bila aku letih dan bengang… dan lapo… kalau terkena.. xde ucapan maaf dari aku.. nasib badan la ya kena.. xde salah,,, xde betul.. xde nama y tersangkut… kata permainan kehidupan.. so let play!

Sekadar pendapat, kita xboleh tunggu orang lain untuk kita membuat keputusan untuk diri, namun jangan kerana diri sendiri terlupa erti hidup sebahu, jangan manis berkata bila mengharap budi yang lain. Hanya perhiasan bibir, bukan hati. Hahahha,…. Lawak, aku kurang berminat kalau terjumpa insan2 begini. Yup!! Beza manusia sekarang dengan manusia dahulu kala, kau single fighter… apa juga y kau usahakan untuk diri kau! Kadang2 apalah lah manisnya istilah persaudaraan? Kawan? Hahha… hanya sekadar satu perkataan mengambarkan orang y kita kenal bukan orang y kita  tahu. Huhuhu………… 

Buat kau, yang terkena! Kalau kau marah, suka ati kau lah.. aku xkisah… aku dah lama kisah.. tp kau xkisah.. xpe.. kita trskan cara2 kita.. lagipun kini, aku atas bahu aku.. kau dengan bahu kau.. arah dan tujuan kita mungkin sama, tetapi cara kita berbeza. So xperlulah, nak bertatih sangatkan, sendirian berhad lagi senang, lagi pun kau semua ada bahu2 lain yang boleh sekali berlari bersama, xrugi kalau hilang aku. Mungkin dulu aku kisah, kini aku xkisah. Kaki sendiri, sendiri jalan… bukan urusan aku, kalau istilah “pertolongan” di letak sebagai sandaran, pikir2kan lah xde guna sekadar melengkap kehidupan orang yang melobangkan kehidupan kau.

To blogger, just ingat jangan mengharap budi orang kalau diri sendiri xmampu nak menabur budi. Bukan harta kaya kita minta, cukup sekadar berbudi bahasa, itu perlambangan bangsa kita. Jangan lah sibuk menongkah masa depan, sampai lupa masa dulu. Kadang2 manusia, ingat lah.. xsemua ketika kita kena dahulu, kadang2 kena dahulukan y lain.. perkongsian dalam permainan hidup begitu, kalau sendiri mahu dahulu, jangan salahkan yang lain kalau ada y menyakitkan. Jangan sibuk, menjaga diri sampai lupa sekalian di sisi. Kelak tersungkur dalam ramai bangun sendiri. Sedangkan ada saja tangan yang menghulur, tetapi xsampai atau mungkin di tarik semula kerana falsafah diri “hidup aku, mesti bermula dengan aku”.

No comments:

Post a Comment