Saturday, September 17

Pokok hidup bahagia


Pokok hidup bahagia ialah manusia hidup mencari nasihat. Sentiasa berusaha untuk bertambah baik. Baiknya bukan untuk bermegah pada yang lain. Tetapi untuk dirinya dan keluarganya, agar dia mampu memimpin keluarganya dan saudara2nya serta mampu mencari rezeki yang ditetapkan untuknya.

1. Orang yang selalu mencari pengetahuan untuk petunjuk hidup.
2. Orang yang dapat menjaga kesihatan.
3. Orang yang kuat beragama.
4. Orang yang berjasa pada keluarga dan kepada orang ramai.
5. Orang yang berbudi dan pandai bergaul.
6. Orang yang berhitung ertinya hidup hemat tetapi tidak bakhil.
7. Orang yang serta dalam pembahagian waktu dan pendapatan.
8. Orang yang insaf akan hari tua.
9. Orang yang tidak banyak membuang masa.
10. Orang yang bercita-cita tinggi dan hidup sabar.
11. Yang paling disepakati oleh manusia ialah:
a. Dipuji hatinya.
b. Dipenuhi nafsunya.

Kesimpulan:

Yang penting bukan berapa lama anda hidup, tetapi apakah jasa dari kehidupan anda. “Agar tidak kita dilupai”.

Bila telah mati dan kereputan tulislah sesuatu yang berfaedah dibacai atau buatlah sesuatu yang berfaedah dituliskan."

Dan jangan sesekali kau takut untuk melangkah walaupun luka yang dihadiahkan bukan kerana IA membencimu, namun kerna IA amat sayang padamu dan mahu kau menjadi kuat, sekuat akar lalang pada bumi.


*************** buat diri aku sendiri:

Jangan .. jangan…. Kau ketawa dan tersenyum.. sekiranya hatimu sedang terluka. Menangislah, ia ubat yang terbaik. Jangan kau bersedih… jangan kau sesali… kau pernah berada dalam keadaan yang sangat menyakitkan suatu masa dahulu… mampu jua kau berdiri di menara gading keluar dari kesendirian seorang anak, sedihan sebuah keluarga, walau ketika itu hanya sedikit batas kesabaran kau digongcangNYA. Walaupun kau masih merasa sedih, namun senyumlah kerna kau telah berada di puncak yang tinggi bersama keluarga2 baru. Walau parut itu tetap milik kau, tetapi ingatlah. Tiada jalan patah ke masa lalu untuk mengelak luka itu, yang tinggal hanya simpang ke masa hadapan yang berliku dan bekas parut yang beransur pulih. Insyallah… mungkin di sana ada penawarnya, walaupun aka nada kesan luka2 kecil demi mengubati parut yang lama.. perjalanan yang jauh semata2 mencari sebuah perlindungan untuk membina sebuah taman di dunia dan akhirat.

**************Buat kalian:

Mungkin kalian juga pernah terluka, dan parutnya tetap ada. Tak mengapa, parut itu akan buat kita ingat, betapa kuatnya kita menyembuhkan luka itu sehingga ia mampu menjadi parut.. namun jangan lupa parut itu mungkin mampu luka semula sekiranya anda alpa. Sekadar pengisian dari sebuah lebuhraya bernama hidup.

No comments:

Post a Comment